Wykonanie
K lopsiki w
sosie pomidorowym z
czerwoną soczewicą, z dodatkiem
pieczarek oraz świeżą zieloną
pietruszką. Danie bardzo smaczne i sycące. Polecam wszystkim na najbliższy obiad :)


Składniki:600g
mięsa mielonego,3
cebule,300g
pieczarek,3-4 łyżki
masła,200g
koncentratu pomidorowego Pudliszki,świeża zielona
pietruszka ( 2-3 garście),65g
czerwonej soczewicy,
jajko,2 łyżki
bułki tartej + do obtoczenia,łyżka
musztardy,1/4 szklanki
mleka,
sól,
pieprz,
majeranek,2 i 1/2 szklanki
wody.Przygotowanie:
Pieczarki pokrojone w ćwiartki podsmażyć razem z dwiema
cebulami pokrojonymi w półksiężyce, na łyżce
masła, lekko popieprzyć i posolić.Do
mięsa mielonego dodać
jajko,
cebulę pokrojoną w drobną kostkę, łyżkę
musztardy,
bułkę tartą. Po całości polać
mlekiem i odstawić na chwilę by
bułka zmiękła. Doprawić
solą,
pieprzem i
majerankiem. Wymieszać. Uformować nieduże kulki i obtoczyć w
bułce tartej. Smażyć na średnim ogniu na 2-3 łyżkach
masła.Podsmażone
pieczarki z
cebulą oraz
mięso razem połączyć. Zalać
wodą i pozostawić na średnim ogniu. Gdy
woda się zagotuje dodać
soczewicę, mieszać dość często. Gdy
soczewica zacznie dochodzić do siebie (należy uważać by jej nie rozgotować) dodać
koncentrat pomidorowy Pudliszki. Mieszać cały czas do zagotowania. Na koniec spróbować czy nie ma potrzeby dodania przypraw. Jeżeli
mięso i
pieczarki były dobrze doprawione, to najprawdopodobniej więcej przypraw już nie będzie trzeba dodawać.Tuż przed podaniem do potrawy dodać posiekaną świeżą
pietruszkę.




Smacznego!!!