Wykonanie
Dziś u mnie na obiad ekspresowa
fasolka po bretońsku :) Polecam tym, którzy nie mają dużo czasu, a lubią tradycyjne dania.

Składniki:600g
kiełbasy,250g
boczku,2
cebule,3 ( 3x400g) puszki
białej fasoli (po odsączeniu 3x240g czyli 720g),100g
przecieru pomidorowego,zasmażka: łyżka
mąki, łyżka
masła,0,9l
wody,
olej do smażenia.
sól (można dodać warzywko,
vegetę czy też
przyprawę uniwersalną),
pieprz,
papryka czerwona słodka,
majeranek.Przygotowanie:
Boczek (lub
bekon) podsmażyć.
Cebulę i
kiełbasę pokroić, razem podsmażyć na niedużej ilości tłuszczu.
Fasolę odsączyć, włożyć do garnka. Dodać do niej podsmażony
boczek i podsmażoną
kiełbasę z
cebulą. Zalać 0,9l
wody i przyprawić ( nie dodawać narazie
majeranku). Pozostawić na ogniu do momentu aż się zagotuje. Następnie dodać
przecier pomidorowy.Zrobić zasmażkę:
masło z
mąką przesmażyć.Powoli do reszty składników dodawać zasmażkę (możliwe, że nie będzie konieczności dodania całej zasmażki - należy samemu ocenić gęstość dania), cały czas mieszać. Na koniec dodać
majeranek. Zdjąć z ognia.

Smacznego!!!