ßßß Cookit - przepis na Ekspresowa fasolka po bretońsku

Ekspresowa fasolka po bretońsku

nazwa

Wykonanie

Dziś u mnie na obiad ekspresowa fasolka po bretońsku :) Polecam tym, którzy nie mają dużo czasu, a lubią tradycyjne dania.
Składniki:
600g kiełbasy,
250g boczku,
2 cebule,
3 ( 3x400g) puszki białej fasoli (po odsączeniu 3x240g czyli 720g),
100g przecieru pomidorowego,
zasmażka: łyżka mąki, łyżka masła,
0,9l wody,
olej do smażenia.
sól (można dodać warzywko, vegetę czy też przyprawę uniwersalną), pieprz, papryka czerwona słodka, majeranek.
Przygotowanie:
Boczek (lub bekon) podsmażyć.
Cebulę i kiełbasę pokroić, razem podsmażyć na niedużej ilości tłuszczu.
Fasolę odsączyć, włożyć do garnka. Dodać do niej podsmażony boczek i podsmażoną kiełbasę z cebulą. Zalać 0,9l wody i przyprawić ( nie dodawać narazie majeranku). Pozostawić na ogniu do momentu aż się zagotuje. Następnie dodać przecier pomidorowy.
Zrobić zasmażkę: masło z mąką przesmażyć.
Powoli do reszty składników dodawać zasmażkę (możliwe, że nie będzie konieczności dodania całej zasmażki - należy samemu ocenić gęstość dania), cały czas mieszać. Na koniec dodać majeranek. Zdjąć z ognia.
Smacznego!!!
Źródło:http://wkuchniumoniki.blogspot.com/2014/05/ekspresowa-fasolka-po-bretonsku.html