Wykonanie

Składniki:3 pałki
kurczaka ( mogą to być udka lub korpus),3l
wody,540 g obranych
ziemniaków ( ja miałam dwa większe, trzy średnie i jeden mały),1/2 dużej
cebuli,4 średnie marchwie (220 g po obraniu),1
korzeń pietruszki (60 g po obraniu),kawałek
selera (55g),łodyga
selera z liśćmi,70 g
masła,
por (ok. 100 g już pokrojonego),szklanka
czerwonej soczewicy,200 g
przecieru pomidorowego,
przyprawy:
sól ( może być
przyprawa uniwersalna, warzywko lub
kostki rosołowe),
pieprz, 2
liście laurowe, 4 ziarenka
ziela angielskiego,
maggi ( tą
przyprawą na talerzu doprawić).Przygotowanie:

Pałki
kurczaka i
łodygę selera zalać 3L
wody i wstawić na palnik do gotowania.
Por drobno pokroić,
ziemniaki i
cebulę pokroić w kostkę, a
seler,
pietruszkę i
marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach .

Warzywa poddusić na
maśle. Gdy
woda się zagotuje, zszumować z trzy
razy. Dodać lekko podduszone warzywa. Dodać
przyprawy (
przyprawy dodać wedle własnego smaku). Gotować do momentu aż warzywa będą prawie miękkie. Dodać szklankę
soczewicy. Gdy
soczewica i reszta warzyw już będą dobre wyjąć
mięso i
łodygę selera. Podsmażyć chwilkę na patelni (można na tej samej co były duszone warzywa)
przecier pomidorowy. Dodać do zupy, zamieszać i ściągnąć z ognia po zagotowaniu. Zupa jest gotowa. Osoby lubiące zupy krem mogą sobie na koniec zblenderować.

Smacznego!!!