ßßß Cookit - przepis na Zupa z czerwoną soczewicą.

Zupa z czerwoną soczewicą.

nazwa

Wykonanie

Składniki:
3 pałki kurczaka ( mogą to być udka lub korpus),
3l wody,
540 g obranych ziemniaków ( ja miałam dwa większe, trzy średnie i jeden mały),
1/2 dużej cebuli,
4 średnie marchwie (220 g po obraniu),
1 korzeń pietruszki (60 g po obraniu),
kawałek selera (55g),
łodyga selera z liśćmi,
70 g masła,
por (ok. 100 g już pokrojonego),
szklanka czerwonej soczewicy,
200 g przecieru pomidorowego,
przyprawy: sól ( może być przyprawa uniwersalna, warzywko lub kostki rosołowe), pieprz, 2 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego, maggi ( tą przyprawą na talerzu doprawić).
Przygotowanie:
Pałki kurczaka i łodygę selera zalać 3L wody i wstawić na palnik do gotowania.
Por drobno pokroić, ziemniaki i cebulę pokroić w kostkę, a seler, pietruszkę i marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach .
Warzywa poddusić na maśle. Gdy woda się zagotuje, zszumować z trzy razy. Dodać lekko podduszone warzywa. Dodać przyprawy ( przyprawy dodać wedle własnego smaku). Gotować do momentu aż warzywa będą prawie miękkie. Dodać szklankę soczewicy. Gdy soczewica i reszta warzyw już będą dobre wyjąć mięso i łodygę selera. Podsmażyć chwilkę na patelni (można na tej samej co były duszone warzywa) przecier pomidorowy. Dodać do zupy, zamieszać i ściągnąć z ognia po zagotowaniu. Zupa jest gotowa. Osoby lubiące zupy krem mogą sobie na koniec zblenderować.
Smacznego!!!
Źródło:http://wkuchniumoniki.blogspot.com/2014/03/zupa-z-czerwona-soczewica.html