ßßß Cookit - przepis na Pulpety w sosie koperkowym na serkach topionych.

Pulpety w sosie koperkowym na serkach topionych.

nazwa

Wykonanie

Składniki:
750g mięsa mielonego,
1/2 dużej cebuli,
1,6l bulionu,
1 jajko,
2 łyżki bułki tartej,
100ml mleka,
ok.230g serka topionego naturalnego/śmietankowego ( ja używałam trójkącików 13x17,5g),
woda + mąka pszenna,
porządna garść posiekanego koperku,
majeranek, sól ( vegeta, przyprawa uniwersalna lub gotowa przyprawa do kotletów mielonych), pieprz.
Przygotowanie:
Mięso wymieszać z jajkiem, pokrojoną w kostkę cebulą, bułką tartą, mlekiem i przyprawami. Zagotować bulion. Z mięsa formować pulpety (w trakcie dłonie najlepiej delikatnie oprószać mąką). Pulpety wrzucać do bulionu. Gotować 25-30minut. Po tym czasie wrzucić serki topione, wymieszać tak by się roztopiły. Spróbować sos, w razie potrzeby doprawić. Dodać zawiesinę zrobioną z mąki i wody. Podczas wlewania cały czas mieszać. Gdy sos się zagotuje zdjąć z ognia i dodać koperek.
Smacznego!!!
Źródło:http://wkuchniumoniki.blogspot.com/2014/03/pulpety-w-sosie-koperkowym-na-serkach.html