Wykonanie
By MagicPot, 3 stycznia 2016Każdy z nas jadł tradycyjne placki ziem,niaczane z
cukrem, z
majonezem czy też
ketchupem – zapewne wersji jest tyle co osób, które je lubią. Pewnego dnia w przepisach mamy znalazłam przepis na Placki ziemniaczane nadziewane
mięsem – początkowo myślałam że to przepis na placek zbójnicki lub po zbójnicku, ale okazał się być inną wersją placka ziemniaczanego.Pomysł na przygotowanie placka z
mięsem dzieciom się spodobał i nam także – innowacja na
stole.30 dag
ziemniaków30 dag
mięsa mielonegojedna mała
cebuladwie filiżanki
mleka7
jajekpół szklanki
wywaru mięsno warzywnego9 łyżek
mąki pszennejjedna łyżka
masłaświeża
natka pietruszkiświeży
koperekprzyprawy:
sól,
pieprz czarny świeżo mielonyNajpierw należy przygotować farsz, czyli
mięso mielone (lub jakiekolwiek jakie uzyjecie, może to być nawet kawałek pieczeni – w tym przypadku musicie przepuścić przez maszynkę do mielenia lub bardzo drobno poszatkować) posmażamy na patelni.
Jajko gotujemy na twardo a następnie drobno kroimy.
Cebulę drobno siekamy.Na patelni rozgrzewamy łyżkę
masła i dodajemy
mąkę i podsmażamy robiąc zasmażkę, następnie dodajemy
wywar mięsno-warzywny i gotujemy.Następnie dodajemy posiekane
jajko,
cebulę i
mięso i dokłądnie mieszamy. Doprawiamy
solą,
pieprzem i
koperkiem i odstawiamy na bok.Przygotowania do placków rozpoczynamy od obrania
ziemniaków a następnie powinno się je zetrzeć na tarce – ja lubię swoje kostki i paznokcie, dlatego też zastosowałam blender – świetnie rozdrobnił surowe
ziemniaki.Następnie dodałam 5
jajek i wymieszałam.Następnie przesiałam osiem łyżek
mąki i dodałam do
ziemniaków, doprawiłam
solą i ponownie dokładnie wymieszałam – pilnujcie by nie powstały grudki.Następnie powoli dodałam
mleko ciągle mieszając by uzyskać rzadką konstytencję.Na patelni rozgrzałam
olej i łyżkami wazowymi / hohlami nakładałam ciasto na patelnię. Smażyłam z obu stron na rumiano-złoty kolor.Po usmażeniu nakładałam ciepłe nadzienie (im cieplejsze tym lepiej – dltego też można podtrzymywać patelnię na palniku na małym ogniu) i gotowe do zjedzenia. Oczywiście wierzch należy udekorować poszatkowaną
natką pietruszki.Smacznego!Polecam inne przepisy na dania obiadowe: