Wykonanie
Mila odmiana zwyklej pomidorowej. Z
miesna wkladka
moze sluzyc za jednogarkowy obiad. Ja podaje do niej
groszek ptysiowy, ale pewnie smakuje tez z zacierkami, no i czysta, tak jak na zalaczonym zdjeciu, oczywiscie tez.
Dla 4 osob:1 kostka rosolowa40o g
miesa mielonego1
jajko1 lyzka tartej bulkisol,
pieprz1 kg pomidorow2
cebulemaslokoperekZ
kostki rosolowej zrobic 2 l
wywaru.
Mieso przyprawic
sola i
pieprzem, wbic
jajo, dodac
tarta bulke, wyrobic. Uformulowac pulpety. Pulpety wrzucic do rosolu, gotowac, az wyplyna, wtedy wyjac z
wywaru.
Pomidory i
cebule obrac, pokroc, podsmazyc na
masle, posolic, wlozyc do
wywaru, zmiksowac blenderem, gotowac ok. 5 minut. Doprawic. Posypac
koperkiem, wlozyc pulpety.