Wykonanie
Jeśli nie zaopatrzyliście się jeszcze w foremki do rurek koniecznie to zróbcie. :-) Dotychczas przygotowywałam je w wersji na słodko, z kruchego ciasta i dopiero niedawno wpadłam na pomysł wytrawnej wersji. By było jak najszybciej i jak najprościej, użyłam
ciasta francuskiego, które zdało egzamin celująco.
1 arkusz
ciasta francuskiego250g
pieczarek100g
mięsa mielonego1
cebula1/2 pęczka
koperkusól,
pieprzjajko do smarowania1 łyżka
masła3 łyżki
sezamu1.
Ciasto francuskie kroimy na długie paski. Od węższej strony nawijamy na natłuszczone
masłem foremki do rurek. Smarujemy rozmieszanym
jajkiem, posypujemy
sezamem. Pieczemy w temperaturze 220 stopni przez około 15 minut. Studzimy.2.
Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy wraz z
mięsem mielonym na rozgrzanym
oleju. Dodajemy pokrojone drobno
pieczarki, smażymy do odparowania
wody, doprawiamy
solą,
pieprzem i posiekanym drobno
koperkiem.3. Każdą rurkę napełniamy przygotowanym farszem, dociskając wąską stroną łyżki tak by farsz jak najbardziej ubić. Każdą rurkę dekorujemy gałązką
koperku.