ßßß Cookit - przepis na Pulpety w sosie koperkowo-kokosowym

Pulpety w sosie koperkowo-kokosowym

nazwa

Wykonanie

Delikatne pulpeciki w aromatycznym sosie na bazie mleczka kokosowego i koperku to doskonała propozycja zarówno dla dorosłych jak też najmłodszych. Możemy podać je z ulubionymi dodatkami- ziemniakami, chlebem czy kaszą, jak też same. Dodatek kaszy jaglanej sprawia, że kotleciki są bardzo sycące i zdrowe. Spróbujecie?
Składniki:
· 500 g mięsa mielonego- wieprzowo-drobiowego
· 2 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
· sól
· pieprz
· pęczek koperku
· jajko
· 200 ml mleczka kokosowego
· cebula
· szklanka wody
· łyżka masła klarowanego
Cebulę drobno siekamy i przesmażamy na odrobinie masła klarowanego - musi być złocista.
Mięso, cebulę, kaszę, jajko oraz przyprawy do smaku (sól i pieprz) wyrabiamy dłonią na gładką masę. Formujemy z niej nieduże pulpety. W garnku o szerokim dnie rozpuszczamy łyżkę masła. Obsmażamy na nim z każdej strony pulpety. Następnie podlewamy wodą i mleczkiem kokosowym. Pulpeciki dusimy na małym ogniu pod przykryciem ok. 20 minut. Pod koniec dodajemy drobno posiekany koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2015/10/pulpety-w-sosie-koperkowo-kokosowym.html