ßßß
Cookit - przepis na PULPECIKI W SOSIE KOPERKOWYM
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
PULPECIKI W SOSIE KOPERKOWYM
Składniki
Mięso mielone
Jajko
Marchew
Cebula
Mąka pszenna
Bułka tarta
Przyprawa do mięs
Bulion
Kostka rosołowa
Śmietana
Mąka ziemniaczana
Koperek
Pieprz
Wykonanie
Pulpeciki i sos
koperkowy
tworzą bardzo udany duet. Polecam.Pulpeciki:-50 dag
mielonego mięsa
- 2
jajka
- 1
marchewka
- 1
cebula
- 2-3 łyżki
maki pszennej
- 2 łyżki
bułki tartej
- 1 łyżka
przyprawy do mięsa
mielonego- 0,5 litra
bulionu
(może być z kostki)Panierka:- zmielone chrupki ( nie
chipsy
) o smaku
paprykowym
Sos:- 2 szklanki wrzątku- 1
kostka rosołowa
- 1/2 szklanki
śmietany
12 %- 1/2 łyżki
mąki ziemniaczanej
- garść siekanego
koperku
-
pieprz
Marchewkę
obrać i zetrzeć na tarce o średnich oczkach,
cebule
obrać i drobniutko posiekać, razem z
marchewką
dodać do
mięsa
. Wbić
jajka
, dodać
przyprawy
,
mąkę
,
bułkę tartą
i wyrobić na masę. Zwilżonymi dłońmi formować zgrabne kuleczki i obtaczać je w panierce z chrupek.
Następnie wrzucić do wrzącego
bulionu
i gotować pod przykryciem przez około 20 minut.
Kostkę rosołową
zalać dwiema szklankami wrzątku i rozpuścić. Wrzucić posiekany
koperek
i gotować około 5 minut.W szklance rozrobić
śmietanę
z
mąką ziemniaczaną
i
pieprzem
. Zestawić garnek z ognia i połączyć ze
śmietaną
, razem dokładnie wymieszać. Sosem polać pulpeciki.
Źródło:
http://pao77.blox.pl/2013/09/PULPECIKI-W-SOSIE-KOPERKOWYM.html
Przepisy powiązane
Klopsiki w sosie koperkowym
Klopsiki w sosie koperkowym
Klopsiki w sosie koperkowym
Klopsiki w sosie koperkowym
Klopsiki w sosie koperkowym
Składniki powiązane (0)