ßßß Cookit - przepis na PULPECIKI W SOSIE KOPERKOWYM

PULPECIKI W SOSIE KOPERKOWYM

nazwa

Wykonanie

Pulpeciki i sos koperkowy tworzą bardzo udany duet. Polecam.
Pulpeciki:
-50 dag mielonego mięsa
- 2 jajka
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 2-3 łyżki maki pszennej
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka przyprawy do mięsa mielonego
- 0,5 litra bulionu (może być z kostki)
Panierka:
- zmielone chrupki ( nie chipsy) o smaku paprykowym
Sos:
- 2 szklanki wrzątku
- 1 kostka rosołowa
- 1/2 szklanki śmietany 12 %
- 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
- garść siekanego koperku
- pieprz
Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o średnich oczkach, cebule obrać i drobniutko posiekać, razem z marchewką dodać do mięsa. Wbić jajka, dodać przyprawy, mąkę, bułkę tartą i wyrobić na masę. Zwilżonymi dłońmi formować zgrabne kuleczki i obtaczać je w panierce z chrupek.
Następnie wrzucić do wrzącego bulionu i gotować pod przykryciem przez około 20 minut.
Kostkę rosołową zalać dwiema szklankami wrzątku i rozpuścić. Wrzucić posiekany koperek i gotować około 5 minut.W szklance rozrobić śmietanę z mąką ziemniaczaną i pieprzem. Zestawić garnek z ognia i połączyć ze śmietaną, razem dokładnie wymieszać. Sosem polać pulpeciki.
Źródło:http://pao77.blox.pl/2013/09/PULPECIKI-W-SOSIE-KOPERKOWYM.html