Wykonanie
Składniki:540g
piersi z kurczaka ( 3 pojedyncze piersi),250g
pomidorków koktajlowych (można zastąpić większymi
pomidorami),słoik
pomidorów suszonych (ja miałam słoik 285g),2 świeże
papryki (czerwona i żółta),mała
sałata,
przyprawa do gyrosa,
sól,
pieprz,
olej do smażenia (3-4 łyżki),paczka placków tortilli
Sos majonezowo czosnkowy:3/4 główki
czosnku,
majonez,
śmietana - najlepiej rzadka by sos nie był zbyt gęsty ( u mnie była słodka),2 łyżki
ketchupu,
pieprz.Przygotowanie:
Piersi z kurczaka pokroić (można w kostkę jak również w paski), doprawić
przyprawą do gyrosa z dodatkiem 3-4łyżek
oleju. Odstawić do lodówki na 2h. Podsmażyć.
Sałatę porwać na mniejsze kawałki,
paprykę pokroić w paseczki,
pomidorki koktajlowe pokroić na ćwiartki,
pomidory suszone pokroić na większe kawałki. Dodać podsmażone
mięso i wymieszać. Lekko posolić i popieprzyć.
Zrobić
sos majonezowo czosnkowy:
czosnek wycisnąć, dodać kilka łyżek
majonezu, dwie łyżki
ketchupu i
śmietany (
śmietany daję tyle by sos nie był zbyt gęsty). Dodać
pieprzu i wymieszać, można użyć blendera. Placki tortilli posmarować sosem.
Położyć gotową surówkę - ilość zależy od nas samych, ale nie dawać zbyt dużo by można było zwinąć tortillę.
Placek od dołu zwinąć ku górze.
Następnie zwinąć boki.
Można z góry polać
sosem majonezowo czosnkowym.Dobrze jest jeszcze zawinąć w serwetkę papierową.
Smacznego!!!