Wykonanie
Zawsze w domu mam paczkę tortilli (wrap'ów). Mają szerokie zastosowanie, więc kiedy nie ma czasu na myślenie "co dziś na obiad" wyciągam co mam w lodówce i zawijam w placuszki. Są na prawdę pycha!
SKŁADNIKI (na 3 tortille):- 3 gotowe placki tortille- 1 pojedyncza
pierś z kurczaka-
olej do smażenia-
majonez i/lub inne ulubione sosy- warzywa (
pomidor,
papryka,
cebula,
sałata)- 3 plastry
sera żółtego-
sól,
pieprzPRZYGOTOWANIE:Filet myjemy, osuszamy i dzielimy na małe kotleciki. Przyprawiamy
solą i
pieprzem, następnie panierujemy (opcjonalnie) i złocimy na
oleju. Wykładamy je na papierowy ręcznik, by ociekły z tłuszczu.
Warzywa przygotowujemy na talerzu, u mnie to:
papryki pokrojone w paski,
pomidor,
sałata lodowa,
cebula i
ser żółty.
Placuszki podgrzewamy w worku w mikrofalówce by zmiękły (ok. 30 sekund) lub jak w moim przypadku pojedynczo podgrzewamy z obu stron na suchej patelni. Gdy tortilla jest ciepła, staje się elastyczniejsza. Teraz z jednej strony smarujemy ją
majonezem i bardziej z prawej strony układamy warzywa i kotleciki (jak na zdjęciu).
Następnie robimy zakładki z góry oraz dołu i delikatnie rolujemy. Tortillę można przeciąć na pół lub zacząć jeść po zrolowaniu. Smacznego!