Wykonanie
Sama pewnie nie wpadłabym na to połączenie, ale zapewniam Was, że jest warte uwagi. Pikantny, dobrze przyprawiony
kurczak rewelacyjnie komponuje się ze słodką, łagodną
gruszką. Do tego chrupiąca
sałata i mamy obiad w 20 min. A jeśli nie zdążycie zjeść wszystkiego od razu nada się też na sytą kolację.Co nam będzie potrzebne:-
filet z kurczaka-
gruszka- mix
sałat-
przyprawy:
sól,
pieprz,
papryka mielona słodka i ostra,
chilli-
olej do smażenia ok. 1 łyżka- opcjonalnie do sosu:
ketchup,
jogurt grecki (dla hardcorowców
majonez)Przygotowanie:dokładnie myjemy
kurczaka, jeśli trzeba to wycinamy kosteczki, resztki skóry i inne farfoclemyjemy
sałatę i
gruszki, zostawiamy na sitku do obcieknięciadzielimy
mięso na w miarę równe części (tak, żeby były mniej więcej tej samej grubości, będzie wtedy łatwiej rozbijać)rozbijamy na niezbyt cienkie kotletyrozbite
mięso solimy (ja na takie 2 filety jak na zdjęciu zużywam niecałą łyżeczkę
soli)dodajemy
pieprz,
paprykę,
chilli i wcieramy w
mięso, żeby dobrze wchłonęło
przyprawy, odstawiamy na chwilę w tym czasie kroimy
gruszkę na 4 części, wycinamy gniazda nasienne i każdą ćwiartkę dodatkowo kroimy na cieńsze plasterkipokrojone
gruszki układamy na talerzu razem z
sałatą na rozgrzaną wcześniej patelnie kładziemy
mięso i smażymy, aż będzie miało ładny złoty kolor (byle nie za długo, bo się wysuszy)usmażone
mięso kroimy w paseczki albo większą kostkę i układamy na wcześniej przygotowanym talerzu z
sałatkąja do tej sałatki dodaję jeszcze najprostszy na świecie sos, czyli
jogurt grecki (zamiast
majonezu) wymieszany z
ketchupem w proporcjach 1:1Pychota!KomentarzecommentsPowered by Facebook Comments