ßßß Cookit - przepis na Jabłecznik - szarlotka.

Jabłecznik - szarlotka.

nazwa

Wykonanie

Składniki:
Ciasto:
2,5 szklanki mąki pszennej (najlepiej tortowej),
0,5 szklanki cukru,
kostka margaryny ( np. Kasia),
4 żółtka,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 łyżki kwaśnej śmietany,
1 łyżeczka cukru waniliowego lub kilka kropel olejku waniliowego .
Piana:
4 białka,
szklanka cukru.
Dodatkowo:
mus jabłkowy (może być gotowy lub samemu można zrobić).
łyżka cynamonu,
cukier puder do posypania.
Przygotowanie:
Mąkę posiekać z margaryną, dodać żółtka, cukier, proszek do pieczenia, aromat i śmietanę. Zagnieść i podzielić na dwie nierówne części (60% i 40%). Zawinąć w folię i większą część włożyć do lodówki, a mniejszą do zamrażalnika na pół godziny.
Po tym czasie ciasto z lodówki rozwałkować i wyłożyć na blaszkę wysmarowaną masłem (można wyłożyć dodatkowo papierem do pieczenia) i ponakłuwać widelcem.
Mus jabłkowy: 2kg jabłek obrać i usunąć gniazda, pokroić na ćwiartki , niecała szklanka gorącej wody. Razem gotować do momentu aż jabłka się rozgotują. Na koniec dodać cukier (niekoniecznie) do smaku i zagotować. Pod koniec gotowania musu można dodać kilka kawałków jabłek i jeszcze chwilę pogotować - ale już nie rozgotowywać.
Na ciasto wyłożyć mus jabłkowy i posypać lekko cynamonem.
Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać powoli cukier. Sztywno ubitą pianę wyłożyć na jabłka. Następnie ciasto z zamrażarki zetrzeć na grubych oczkach, rozsypując delikatnie po pianie. Piec w rozgrzanym piekarniku w 180stopniach ok.50-60min. Po ostygnięciu posypać ciasto cukrem pudrem.
Smacznego!!!
Źródło:http://wkuchniumoniki.blogspot.com/2013/11/jabecznik.html