Wykonanie


Składniki:Ciasto:2,5 szklanki
mąki pszennej (najlepiej tortowej),0,5 szklanki
cukru,kostka
margaryny ( np.
Kasia),4
żółtka,2 łyżeczki
proszku do pieczenia,2 łyżki kwaśnej
śmietany,1 łyżeczka
cukru waniliowego lub kilka kropel
olejku waniliowego .Piana:4
białka,szklanka
cukru.Dodatkowo:
mus jabłkowy (może być gotowy lub samemu można zrobić).łyżka
cynamonu,
cukier puder do posypania.Przygotowanie:
Mąkę posiekać z
margaryną, dodać
żółtka,
cukier,
proszek do pieczenia, aromat i
śmietanę. Zagnieść i podzielić na dwie nierówne części (60% i 40%). Zawinąć w folię i większą część włożyć do lodówki, a mniejszą do zamrażalnika na pół godziny.

Po tym czasie ciasto z lodówki rozwałkować i wyłożyć na blaszkę wysmarowaną
masłem (można wyłożyć dodatkowo papierem do pieczenia) i ponakłuwać widelcem.
Mus jabłkowy: 2kg
jabłek obrać i usunąć gniazda, pokroić na ćwiartki , niecała szklanka gorącej
wody. Razem gotować do momentu aż
jabłka się rozgotują. Na koniec dodać
cukier (niekoniecznie) do smaku i zagotować. Pod koniec gotowania musu można dodać kilka kawałków
jabłek i jeszcze chwilę pogotować - ale już nie rozgotowywać.

Na ciasto wyłożyć
mus jabłkowy i posypać lekko
cynamonem.
Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać powoli
cukier. Sztywno ubitą pianę wyłożyć na
jabłka. Następnie ciasto z zamrażarki zetrzeć na grubych oczkach, rozsypując delikatnie po pianie. Piec w rozgrzanym piekarniku w 180stopniach ok.50-60min. Po ostygnięciu posypać ciasto
cukrem pudrem.Smacznego!!!