ßßß
Zwykły i bardzo prosty w przygotowaniu jabłecznik na kruchym cieście.Kruchy, delikatny, w mojej wersji z dodatkiem kokosu :)Składniki:0,5kg mąki pszennej250g margaryny3 łyżeczki cukru waniliowego5 żółtek1 łyżeczka proszku do pieczenia2 łyżki cukru1 łyżka śmietanyłyżka cukru cynamonowegołyżeczka świeżo startej kory cynamonu ( polecam świeżą korę Tytki Smaku )1kg jabłek5 białek ( zostaną po użyciu żółtek )3 łyżki wiórek kokosowychszczypta soliPrzygotowanie:Ucieramy żółtka z cukrami.Dodajemy do nich posiekaną margarynę, mąkę, śmietanę i proszek do pieczenia. Zagniatamy całość na gładkie ciasto.Ciasto dzielimy na dwie części ( większą na spód i mniejszą na kruszonkę ) i chowamy do zamrażalnika na około pół godziny.W tym czasie kiedy ciasto się chłodzi, możemy zająć się jabłkami.Obieramy jabłka i kroimy w kostkę ( można zetrzeć i chyba nawet będzie lepiej ).Wrzucamy je na patelnię, posypujemy cukrem cynamonowym i świeżo startą korą cynamonu, mieszamy i podsmażamy 10-15 minut.Po pół godz. wyciągamy większą część ciasta z zamrażalnika ( mniejszą jeszcze zostawiamy ) i wykładamy nią spód formy ( ja najpierw trochę rozwałkowałam, przełożyłam do formy i później już dłonią ). Nakłuwamy spód widelcem.Z białek, które nam zostały ubijamy ze szczyptą soli sztywną pianę, dodajemy wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy łyżką.Na spód ciasta wykładamy jabłka, na to naszą kokosową pianę i na pianę ścieramy na tarce mniejszą część ciasta z zamrażalnika, która będzie naszą kruszonką.Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180st. i pieczemy około 40 minut ( do zezłocenia się kruszonki ).
Kategorie: