Wykonanie
No i wreszcie się dowiedziałam oryginalnego przepisu na wspaniałe maślane ciacha ! Są idealne bo nie aż tak bardzo słodkie, do
kawki,
herbatki a nawet do czegoś mocniejszego :D. Nie
będę opisywać szczegółów bo samemu je trzeba zrobić żeby zrozumieć o czym piszę. Przepis prosty więc do roboty!
Składniki:-500g
mąki pszennej-250g
margaryny "
KASIA"-3
żółtka jaj-2 łyżki
cukru (lub więcej)-2 łyżki
śmietany 18 %Przygotowanie:
Mąkę siekamy z
margaryną. Następnie ucieramy
żółtka z
cukrem i masę dodajemy do
mąki i
margaryny. Mieszamy składniki i na koniec dodajemy
śmietanę, delikatnie łącząc ją z masą. Ugniatamy ciasto aby stworzyła się nam w miarę regularna kulka i możemy wziąć się za wałkowanie. Żeby było wygodniej można ciasto pokroić na kilka części żeby wygodniej się wałkowało (osobiście tak zrobiłam). Wykrawamy foremkami
ciasteczka, układamy je na papierze do pieczenia i wkładamy blachę do piekarnika na około 12 minut. Piekarnik musi być nagrzany do 180 stopni.Smacznego :)PS. Z
białek które zostaną możemy zrobić pyszne
bezy, które pokażę w swoim czasie.