ßßß Cookit - przepis na Gotowanie

Gotowanie

nazwa

Wykonanie

Właśnie prawie dostałam zawału, gdy zepsuta zabawka mojego synka nagle sama z siebie zaczęła tańczyć i śpiewać (takie ma funkcje gdy działa). Robiliśmy z M. wszystko i zabawka za nic nie chciała zadziałać, a teraz kiedy Mały śpi, ona nagle włączyła się na cały regulator. A mi serce prawie stanęło:) Wczoraj upiekłam pyszne ciasto z przepisu z bloga Na słodko i wytrawnie . Ciasto dokładnie wygląda tak, jakby owoce były przykryte chmurką. U mnie wersja z czerwoną porzeczką, u autorki bloga z porzeczką czarną. Nie byłabym sobą, gdybym nie wprowadziła kilku zmian do przepisu;) Porzeczka jest bardzo kwaśna i idealnie równoważy jej smak słodka beza i kruszonka. Nie jest wybitnie słodko, ale oczywiście słodycz jest i to na tyle, że nie posypywaliśmy cukrem pudrem. Moim zdaniem nie jest to potrzebne:) Polecam ten przepis!
Potrzebujemy:
Składniki na ciasto:
2,5 szklanki mąki pszennej
250 g masła lub margaryny
0,5 szklanki cukru
4 żółtka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kwaśnej śmietany
Składniki na bezę:
4 białka
1 szklanka cukru
Wypełnienie:
0,5 kg porzeczki
1. Ciasto wyrabiamy ze wszystkich składników na ciasto i dzielimy na dwie części. Połowę wsadzamy na 2 godziny do zamrażalnika, a drugą połowę schładzamy w lodówce.
2. Część ciasta która się schładzała rozwałkowujemy i układamy na dnie formy na ciasto. U mnie dno wyłożone jest papierem do pieczenia.
3. Pieczemy przez 10 minut w temperaturze 180 stopni. Schładzamy.
4. W tym czasie ubijamy białko na sztywną pianę i powoli dodajemy cukier (na bezę). Miksujemy do momentu aż cukier się całkowicie rozpuści.
5. Na upieczonym spodzie ciasta układamy umyte i pozbawione gałązek porzeczki.
6. Pokrywamy je ubitą pianą.
7. I robimy kruszonkę - na tarce ścieramy ciasto z zamrażalnika.
8. Pieczemy w 180 stopniach przez 45 minut.
Smacznego!
Źródło:http://www.kuchnia-elexis.com/2012/07/czerwona-porzeczka-pod-chmurka-plus.html