Wykonanie
Właśnie prawie dostałam zawału, gdy zepsuta zabawka mojego synka nagle sama z siebie zaczęła tańczyć i śpiewać (takie ma funkcje gdy działa). Robiliśmy z M. wszystko i zabawka za nic nie chciała zadziałać, a teraz kiedy Mały śpi, ona nagle włączyła się na cały regulator. A mi
serce prawie stanęło:) Wczoraj upiekłam pyszne ciasto z przepisu z bloga Na słodko i wytrawnie . Ciasto dokładnie wygląda tak, jakby
owoce były przykryte chmurką. U mnie wersja z
czerwoną porzeczką, u autorki bloga z
porzeczką czarną. Nie byłabym sobą, gdybym nie wprowadziła kilku zmian do przepisu;)
Porzeczka jest bardzo kwaśna i idealnie równoważy jej smak słodka
beza i kruszonka. Nie jest wybitnie słodko, ale oczywiście
słodycz jest i to na tyle, że nie posypywaliśmy
cukrem pudrem. Moim zdaniem nie jest to potrzebne:) Polecam ten przepis!
Potrzebujemy:Składniki na ciasto:2,5 szklanki
mąki pszennej250 g
masła lub
margaryny0,5 szklanki
cukru4
żółtka1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia3 łyżki kwaśnej
śmietanySkładniki na
bezę:4
białka1 szklanka
cukruWypełnienie:0,5 kg
porzeczki1. Ciasto wyrabiamy ze wszystkich składników na ciasto i dzielimy na dwie części. Połowę wsadzamy na 2 godziny do zamrażalnika, a drugą połowę schładzamy w lodówce.
2. Część ciasta która się schładzała rozwałkowujemy i układamy na dnie formy na ciasto. U mnie dno wyłożone jest papierem do pieczenia.
3. Pieczemy przez 10 minut w temperaturze 180 stopni. Schładzamy.
4. W tym czasie ubijamy
białko na sztywną pianę i powoli dodajemy
cukier (na
bezę). Miksujemy do momentu aż
cukier się całkowicie rozpuści.
5. Na upieczonym spodzie ciasta układamy umyte i pozbawione gałązek
porzeczki.
6. Pokrywamy je ubitą pianą.
7. I robimy kruszonkę - na tarce ścieramy ciasto z zamrażalnika.
8. Pieczemy w 180 stopniach przez 45 minut.
Smacznego!