ßßß Cookit - przepis na Tilapia pieczona z pomidorkami i oliwkami

Tilapia pieczona z pomidorkami i oliwkami

nazwa

Wykonanie

Cześć =) Tilapia, to powszechnie dostępna, roślinożerna ryba o delikatnym smaku. Jej cienkie filety są gotowe do spożycia po bardzo krótkiej obróbce cieplnej.
Zarówno pieczona, jak i smażona w panierce lub z dowolnymi sosami tilapia, stanowi bardzo praktyczny i szybki w wykonaniu posiłek.
W miarę możliwości starajmy się kupować tilapie z hodowli ekologicznych.
Dziś przedstawiamy tilapie pieczone w towarzystwie pomidorków koktajlowych i oliwek. Oba te dodatki bardzo orzeźwiają smak ryby =)
Potrzebne będą:
- filety z tilapii (po 1-2 na osobę)
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
- cytryna
- pomidorki koktajlowe (w ilości po kilka na każdy filet)
- oliwki
- ulubione zioła
Sposób wykonania:
1) Filety rybne solimy, pieprzymy, skrapiamy cytryną i układamy na naoliwionej blasze.
2) Pomidorki oraz oliwki przekrawamy na połówki, układamy na blasze.
3) Całość posypujemy ziołami, skrapiamy oliwą, a następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 st. C i pieczemy około 15 minut.
4) Podajemy z dowolnymi dodatkami (na zdjęciu ryż smażony z pieczarkami i cebulą oraz surówka z avocado, cebuli i kiełków).
Smacznego =)
Agnieszka
Źródło:http://kasztanowakuchnia.blogspot.com/2015/07/tilapia-pieczona-z-pomidorkami-i_2.html