Wykonanie
Cześć =) Tilapia, to powszechnie dostępna, roślinożerna
ryba o delikatnym smaku. Jej cienkie filety są gotowe do spożycia po bardzo krótkiej obróbce cieplnej.Zarówno pieczona, jak i smażona w panierce lub z dowolnymi sosami tilapia, stanowi bardzo praktyczny i szybki w wykonaniu posiłek.W miarę możliwości starajmy się kupować tilapie z hodowli ekologicznych.Dziś przedstawiamy tilapie pieczone w towarzystwie
pomidorków koktajlowych i
oliwek. Oba te dodatki bardzo orzeźwiają smak
ryby =)
Potrzebne będą:- filety z tilapii (po 1-2 na osobę)-
oliwa z oliwek-
sól i
pieprz-
cytryna-
pomidorki koktajlowe (w ilości po kilka na każdy filet)-
oliwki- ulubione
ziołaSposób wykonania:1)
Filety rybne solimy,
pieprzymy, skrapiamy
cytryną i układamy na naoliwionej blasze.2)
Pomidorki oraz
oliwki przekrawamy na połówki, układamy na blasze.3) Całość posypujemy
ziołami, skrapiamy
oliwą, a następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 st. C i pieczemy około 15 minut.
4) Podajemy z dowolnymi dodatkami (na zdjęciu
ryż smażony z
pieczarkami i
cebulą oraz surówka z
avocado,
cebuli i
kiełków).
Smacznego =)Agnieszka