Wykonanie
Pochodzą z Ameryki Południowej.Dzikie formy tej rośliny do dziśmożna spotkać w Peru, na Wyspach Kanaryjskich i na Filipinach.Niedługo po odkryciu Amerykisprowadzono je do Europy.Przez długi czas były hodowane jako roślina ozdobna.Do Polski
pomidory sprowadziłakrólowa
Bona.Są bogatym źródłem witamin i substancji odżywczych. Zawierają dużo karotenu,witaminy C, K, E, B1, B2, B3, B6, kwas foliowy i biotynę.Posiadają mnóstwo składników mineralnych takich jak potas, sód, fosfor,magnez, wapń, żelazo, miedź, cynk i mangan.Ogromną zaletą
pomidorów jest obecność likopenu. To cenny antyutleniacz,który nadaje im czerwony kolor. Dostarczają niewielu kalorii i są zasadotwórcze. Są nieocenione w dietach przeciw otyłości, w cukrzycy,reumatyzmie, zapaleniu stawów, dnie, chorobach nerek i
serca.Szybka przekąska, zastrzyk energii i dobrego humoru - czyli
pomidory sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w cząstki.U mnie z dodatkiem piórek białej
cebuli, przybrane
bazylią.Doprawione
solą,
cytrynowym pieprzem i
oliwą.Dobrego dnia życzę wszystkim :)