Wykonanie
Cześć =)
Jagnięcina jest bardzo smacznym, zdrowym i delikatnym
mięsem, które coraz częściej pojawia się w sklepach tak w Polsce, jak i innych regionach świata, gdzie dotychczas była niezbyt popularna. W Europie
jagnięcina spożywana jest głównie w krajach śródziemnomorskich, ze szczególnym uwzględnieniem Grecji. Dziś Kasztanowa Kuchnia zaprasza na
udziec jagnięcy upieczony z
ziemniakami i
oliwkami w
smakowych klimatach nawiązujących właśnie do rejonów śródziemnomorskich. Tak upieczona
jagnięcina również nadaje się do spożycia na zimno, np. do kanapek lub sałatek, bądź odgrzania w sosie z warzywami, np.
pomidorowym =)



Potrzebne będą:-
udziec jagnięcy bez kości, ok. 1,5 kg- 4 łyżki
oliwy z oliwek- 2 łyżki
soku z cytryny-
sól i
pieprz- 3-4 ząbki
czosnku- garść suszonych lub świeżych
ziół takich jak
rozmaryn,
pietruszka,
oregano- łyżeczka otartej
skórki cytrynowej (opcjonalnie)- 2-3
ziemniaki pokrojone ma kawałki o
boku ok. 1,5cm- 10-15
oliwek, np. czarne greckie Kalamata, wypestkowanych i przekrojonych na połówkiSposób wykonania:1)
Udziec jagnięcy okrawamy z nadmiernego tłuszczu. Układamy w zgrabny kształt pieczeniowy i zabezpieczamy nitką lub siatką do pieczenia (taką, jak nakłada się na
szynkę). Zabezpieczenie
mięsa nitką lub siatką zapewni zgrabny kształt pieczeni, ponieważ w przeciwnym razie mięśnie z udźca nie będą trzymać się razem w całości, gdyż są od siebie oddzielone po wyjęciu kości (w innym wpisie zaprezentujemy
udziec jagnięcy pieczony z kością). Następnie układamy w naczyniu żaroodpornym.

2)
Oliwę,
sok z cytryny i
przyprawy mieszamy w miseczce, a następnie dokładnie nacieramy tym ze wszystkich stron naszą pieczeń.3) Odstawiamy w temperaturze pokojowej na 1-1 , 5 godziny.4) Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni C. Do naczynia z
mięsem wlewamy nieco
wody (na ok. 0,5cm) i pieczemy
udziec w takiej temperaturze 15 minut, następnie przewracamy go na drugą stronę i pieczemy kolejne 15 minut.5) Zmniejszamy temperaturę piekarnia do 190 stopni C. Wkładamy do naczynia z
mięsem ziemniaki i pieczemy 30 minut.6) Po tym czasie przewracamy
mięso na drugą stroną, a
ziemniaki mieszamy nieco, aby przypiekły się równomiernie ze wszystkich stron.7) Pieczemy kolejne 30 minut lub do czasu, gdy
ziemniaki będą miękkie, a temperatura wewnętrzna
mięsa osiągnie w najgrubszym punkcie 65 stopni C. Na ostatnie 10-15 minut pieczenia dodajemy
oliwki.


Smacznego =)Agnieszka