ßßß Cookit - przepis na Wątróbki z gęsi

Wątróbki z gęsi

nazwa

Wykonanie

Cześć =) Gęsina, to jedno z ulubionych mięs Kasztanowej Kuchni.
W Polsce z gęsiny słyną Kujawy, r odzinny region Maćka, a ulubione miejsce turystyczne Agnieszki.
Kujawsko - Pomorskie gęsiną smakuje!
Nasze województwo ma najlepsze warunki do tego, by promować powrót do starej,
polskiej tradycji serwowania gęsiego mięsa 11 listopada, czyli w dniu Narodowego Święta Niepodległości. Stoją za tym nie tylko kulinarne obyczaje Kujaw i Pomorza, ale także całkiem współczesne aspekty gospodarcze. To u nas, w Kołudzie Wielkiej, w powiecie inowrocławskim, działa Zakład Doświadczalny Instytutu Zootechniki, zaopatrujący w gęsi materiał hodowlany rolników w całej Polsce. Możemy się też pochwalić hodowcami, którzy z sukcesem proponują ten rodzaj drobiu na krajowe i zagraniczne stoły.
Gęś na Kasztanowej Kuchni pojawiła się jak do tej pory tu: półgęsek oraz tu: Weekend na Wyspie Młyńskiej
W przepisach dotyczących gęsiny, które zostaną zamieszczone w najbliższych dniach,
a także w tym, występują gęsi ze stanu Południowa Dakota.
Gdy Maciek zostanie myśliwym i zacznie polować - na blogu serwowane będą potrawy
z gęsi dzikich, które są najlepsze i najbardziej smaczne.
Gęś jest tradycyjną potrawą nie tylko w Polsce, ale także m.in. w Niemczech, Francji i Szwecji. Jako ciekawostkę warto podać, ze głównym eksporterem gęsi do tych krajów jest Polska,
a konkretnie nasze Kujawy.
Wszystko to na cześć Marcina z Tours (316-397) - jednego z najpopularniejszych świętych Francji. Legenda głosi, że gdy wybrany został na biskupa, nie chciał przyjąć urzędu.
By uniknąć poszukiwań - ukrył się w szopie, w której chowano gęsi. Ptaki jednak podniosły wrzawę, zdradzając kryjówkę, a Marcin w ten sposób nie mógł się już wywinąć i został biskupem.
Polska jest największym producentem gęsiny w Europie, ale jako Polacy jemy jej bardzo mało - zaledwie 17 gramów rocznie (dla porównania 40 kg wieprzowiny i 25 kg kurczaka).
Dziś prezentujemy wątróbki gęsie, wykonane w najprostszy i najbardziej tradycyjny sposób, czyli smażone z cebulą.
Wątróbki z gęsi są dość duże i na jedną porcję wystarczą 2-3 sztuki,
4 dla wyjątkowo głodnych gości.
Do przepisu wykorzystane zostały wątróbki z naturalnie hodowanych gęsi,
nie zaś z gęsi sztucznie tuczonych.
W naturalnej hodowli, by wątróbki były bardziej tłuste, ubój następuje nieco później, gdyż
u bardzo młodych gęsi wątróbka prawie nie zawiera tłuszczu, czym znacznie traci na smaku.
Wątróbka z gęsi ma wyborny smak, najlepszy ze wszystkich wątróbek. Jest on nieco delikatniejszy od wątróbki kaczej, a podobny, lecz bardziej "mięsny", do wątróbki kurzej.
W poniższym przepisie przedstawiamy wątróbkę usmażoną bez żadnych przypraw i dodatków (oprócz cebuli), jedynie lekko oprószoną solą i pieprzem na talerzu, aby zachować jej oryginalny smak, niezmącony niczym innym. Warto również dodać, że do usmażenia został wykorzystany gęsi smalec, który podnosi smak potrawy, a jednocześnie świetnie nadaje się
do innych potraw, np. smażonych ziemniaków.
Kasztanowa Kuchnia zaprasza na wątróbki z gęsi! =)
Potrzebne będą (składniki na 3-4 porcje)
- 8-9 wątróbek z gęsi (ok. 500g)
- 2 średnie cebule pokrojone w piórka
- 1 duża łyżka gęsiego smalcu (ewentualnie innego tłuszczu, np. smalcu, masła, oleju rzepakowego)
Sposób wykonania:
1) Smalec rozpuszczamy na dużej patelni i i szklimy w nim cebulę do lekkiego zarumienienia.
2) Odsuwamy na boki cebulę (lub zdejmujemy z patelni) i układamy wątróbki.
3) Smażymy wątróbki ok. 5-7 minut z każdej strony, na dość dużym ogniu, do momentu, aż będą brązowe i nie będzie wypływać z nich krwista ciecz.
4) Po usmażeniu posypujemy drobno zmieloną solą morską i pieprzem.
Smacznego =)
Agnieszka
Źródło:http://kasztanowakuchnia.blogspot.com/2014/07/watrobki-z-gesi.html