Wykonanie
Ta potrawa nie należy może do tych najlepiej wyglądających, ale jest za to bardzo smaczna. Można ją potraktować jako samodzielne danie, ale ja przygotowałam je jako tzw jarzynkę na ciepło do grilowanego
mięsa. Smażony
por w
beszamelowym sosie ( w tym przepisie wykonanie jego jest bardzo proste i szybkie) ze
szpinaku i mamy świetny dodatek do
mięsa lub
sadzonego jajka.Przepis z książki " Three good things " Hugh Fearnley- Whittingstalla

250 g
szpinaku, bez twardych łodyżek2-3 średniej wielkości
pory, pokrojone w plasterki na sos beszamel:200 ml pełnego
mlekakawałek
cebuli1
liść laurowy25 g
masłaodrobina
oleju25 g
makisól morska i świeżo mielony
pieprzSzpinak płuczemy i mokry wkładamy do rondelka, przykrywamy i podgrzewamy na średnim ogniu kilka minut, aż zmięknie. Odcedzamy. Gdy nie będzie już zbyt gorący, odcedzamy w rękach nadmiar płynu i grubo siekamy.Przygotowujemy beszamel.
Mleko z kawałkiem
cebuli i
liściem laurowym podgrzewamy przez chwilę na wolnym ogniu. Odstawiamy.W międzyczasie podgrzewamy
masło z olejem w dużej patelni na średnim ogniu, dodajemy
pora, zmniejszamy gaz i przykrywamy. Podgrzewamy delikatnie przez 6-8 minut, aż
pory będą miękkie. Mieszamy dokładnie z
mąką i gotujemy kilka minut często mieszając, dolewamy trzecią część gorącego
mleka, energicznie mieszając, po czym powtarzamy czynność z pozostałym
mlekiem.Gdy
sos jest gładki, podgrzewamy go jeszcze 3-4 minuty, często mieszając. Mieszamy ze
szpinakiem, doprawiamy
solą i
pieprzem. Podajemy natychmiast.