Wykonanie
Piękna, zielona, wiosenna zupa. Delikatniejsza niż klasyczna czosnkowa. można ją zmiksować i wtedy będzie gładka jak ta na zdjęciach, lub tylko lekko rozgnieść tłuczkiem do
ziemniaków. Druga wersja równie smaczna jak pierwsza, idealna dla tych, którzy za zupami kremami nie przepadają.

Składnikiok 30g liści
czosnku niedźwiedziego100 g
szpinaku360 g
ziemniaków, pokrojone w kostkę1
cebula, obrana i pokrojona w kostkę5 -6 ząbków
czosnku20 g
masła600 ml
wywaru warzywnego lub z
kurczaka250 ml
mlekaŚwieżo zmielony
pieprz i
sól morskado podania grzankami (opcjonalnie)PrzygotowanieUmyć liście
czosnku i
szpinak. Liście
czosnku pokroić w paski. Ząbki
czosnku obrać i przepuścić przez praskę.Rozpuść
masło na patelni, dodać
cebulę i
ziemniaki, podsmażać przez parę minut - 5 -7 aż lekko zmiękną ale nie zrobią się brązowe.
Wywar wlać do garnka a następnie dodać do niego ząbki
czosnku oraz
cebulę z
ziemniakami z patelni (można też wszystko gotować na patelni)Doprowadzić do wrzenia. Przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 15 minut.Dodać liście
czosnku niedźwiedziego (zachowując kilka do dekoracji) i
szpinak. Przykryć i gotować na małym ogniu przez około 10 minut.Zupę lekko przestudzić a następnie zmiksować blenderem lub rozgnieść tłuczkiem do
ziemniaków.Dodać
mleko, doprawić świeżo zmielonym
czarnym pieprzem i
solą morską.Podgrzać, ale już nie gotować.Podawać w ogrzanych talerzach, posypane chrupiącymi grzankami i posiekanymi liśćmi
czosnku. Smacznego!


