Wykonanie
Pasztet kupiony w sklepie może zaskoczyć nas swoim składem :(Jeśli chcemy wiedzieć co jemy, zróbmy go sami.

Składniki :40 dag
wątróbek gęsich - myślę, ze z powodzeniem da się je zastąpić wieprzowymiduża
cebulapieprz,
sól,
gałka muszkatołowakilka
suszonych grzybów20 dag gotowanego
mięsa drobiowego, najlepiej gęsiego lub z
kurczakaewentualnie kilka suszonych
śliwek wcześniej lekko namoczonych
smalec gęsi,
masło
Przygotowanie :Umytą
wątróbkę pokroiłam dość drobno, podobnie
cebulę i przesmażyłam na
smalcu gęsim
Mięso ugotowałam, a jeśli mamy np. z rosołu to takie będzie tu w sam raz
Grzyby namoczyłam na noc, ugotowałam do miękkości,
mięso zmieliłamWszystkie składniki po przestudzeniu połączyłam, dodałam 2 łyżki
masła, do smaku
sól,
pieprz, szczyptę gałki i zmiksowałam na jednolitą masęJeśli chcemy podać pasztet w formie bardziej eleganckiej to można uformować go w folii aluminiowej ze
śliwkami w środku, wcześniej namoczonymi i osuszonymi.

Kanapki z takim pasztetem też będą smaczne :)A kto woli bezmięsny, proponuje pieczeń z
selera, pyszny, że palce lizać :)