ßßß Cookit - przepis na Pasztet z gęsich wątróbek

Pasztet z gęsich wątróbek

nazwa

Wykonanie

Pasztet kupiony w sklepie może zaskoczyć nas swoim składem :(
Jeśli chcemy wiedzieć co jemy, zróbmy go sami.
Składniki :
40 dag wątróbek gęsich - myślę, ze z powodzeniem da się je zastąpić wieprzowymi
duża cebula
pieprz, sól, gałka muszkatołowa
kilka suszonych grzybów
20 dag gotowanego mięsa drobiowego, najlepiej gęsiego lub z kurczaka
ewentualnie kilka suszonych śliwek wcześniej lekko namoczonych
smalec gęsi, masło
Przygotowanie :
Umytą wątróbkę pokroiłam dość drobno, podobnie cebulę i przesmażyłam na smalcu gęsim
Mięso ugotowałam, a jeśli mamy np. z rosołu to takie będzie tu w sam raz
Grzyby namoczyłam na noc, ugotowałam do miękkości, mięso zmieliłam
Wszystkie składniki po przestudzeniu połączyłam, dodałam 2 łyżki masła, do smaku sól, pieprz, szczyptę gałki i zmiksowałam na jednolitą masę
Jeśli chcemy podać pasztet w formie bardziej eleganckiej to można uformować go w folii aluminiowej ze śliwkami w środku, wcześniej namoczonymi i osuszonymi.
Kanapki z takim pasztetem też będą smaczne :)
A kto woli bezmięsny, proponuje pieczeń z selera, pyszny, że palce lizać :)
Źródło:http://prostepotrawy.blogspot.com/2014/12/pasztet-z-gesich-watrobek.html