ßßß Cookit - przepis na Pasztet z zająca

Pasztet z zająca

nazwa

Wykonanie

Darz bór =) Dziś chciałbym zaprezentować coś, na co pewnie wielu z was czekało, czyli kolejna rzecz związana z dziczyzną i łowiectwem, a jest to pasztet z zająca =)
Zając jest jednym z najbardziej popularnych zwierząt łownych w Polsce ze względu na dużą powszechność występowania. Na masową skalę występuje w lasach, na łąkach czy w górach.
Pasztet z zająca, to jedna z najpopularniejszych potraw z dziczyzny. Na polskich stołach gości przeważnie podczas świąt, jednak jego walory smakowe są doceniane coraz częściej.
Pasztet z dziczyzny jest o wiele zdrowszy niż tradycyjny, dlatego tym bardziej warto się do niego przekonać.
Pasztet z zająca można jeść na wiele sposobów. Na zdjęciu poniżej prezentuję pasztet z zająca na bułce, oczywiście suchej, aby nie popsuć wspaniałego smaku i aromatu dziczyzny.
Zapraszam do lektury przepisu, który znajduje się pod zdjęciami i zachęcam do samodzielnego przygotowania, ponieważ naprawdę warto! =)
Składniki:
- przodek zająca z podrobami
- podgardle wieprzowe
- trochę słoniny
- kilka suszonych grzybów
- 4 jajka
- 250 g wątróbki
- bułka
- warzywa: marchew, pietruszka, cebula
- przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, gałka muszkatołowa, imbir, pieprz, sól
Sposób wykonania:
1) Do dużego garnka, wypełnionego 2 litrami wody wrzucamy przodek zająca, podgardle wieprzowe, warzywa, kilka grzybów oraz ziele angielskie i liść laurowy, a następnie gotujemy ok. 45 minut.
2) W międzyczasie wątróbkę oraz słoninę zalewamy wodą z wywaru i gotujemy 15 minut.
3) Do ugotowanej wątróbki oraz słoniny dodajemy namoczoną wywarem bułkę, po czym całość mielimy, dolewamy do tak przygotowanej masy wywar pozostały z wcześniejszego gotowania i dusimy, aż zgęstnieje.
4) Doprawiamy pieprzem oraz gałką muszkatołową.
5) Do przyrządzonej masy wrzucamy 4 jajka, trochę imbiru, a następnie wszystko ręcznie mieszamy.
6) Wymieszane mięso wkładamy do foremek.
7) Pasztety pieczemy w temperaturze 180 st. C przez półtorej godziny.
Smacznego =)
Źródło:http://kasztanowakuchnia.blogspot.com/2014/01/pasztet-z-zajaca.html