Wykonanie
Darz bór =) Dziś chciałbym zaprezentować coś, na co pewnie wielu z was czekało, czyli kolejna rzecz związana z
dziczyzną i łowiectwem, a jest to pasztet z zająca =)Zając jest jednym z najbardziej popularnych zwierząt łownych w Polsce ze względu na dużą powszechność występowania. Na masową skalę występuje w lasach, na łąkach czy w górach.Pasztet z zająca, to jedna z najpopularniejszych potraw z
dziczyzny. Na
polskich stołach gości przeważnie podczas świąt, jednak jego walory smakowe są doceniane coraz częściej.Pasztet z
dziczyzny jest o wiele zdrowszy niż tradycyjny, dlatego tym bardziej warto się do niego przekonać.Pasztet z zająca można jeść na wiele sposobów. Na zdjęciu poniżej prezentuję pasztet z zająca na
bułce, oczywiście suchej, aby nie popsuć wspaniałego smaku i aromatu
dziczyzny.Zapraszam do lektury przepisu, który znajduje się pod zdjęciami i zachęcam do samodzielnego przygotowania, ponieważ naprawdę warto! =)



Składniki:- przodek zająca z
podrobami- podgardle wieprzowe- trochę
słoniny- kilka
suszonych grzybów- 4
jajka- 250 g
wątróbki-
bułka- warzywa:
marchew,
pietruszka,
cebula-
przyprawy:
ziele angielskie,
liść laurowy,
gałka muszkatołowa,
imbir,
pieprz,
sólSposób wykonania:1) Do dużego garnka, wypełnionego 2 litrami
wody wrzucamy przodek zająca, podgardle wieprzowe, warzywa, kilka
grzybów oraz
ziele angielskie i
liść laurowy, a następnie gotujemy ok. 45 minut.2) W międzyczasie
wątróbkę oraz
słoninę zalewamy
wodą z
wywaru i gotujemy 15 minut.3) Do ugotowanej
wątróbki oraz
słoniny dodajemy namoczoną
wywarem bułkę, po czym całość mielimy, dolewamy do tak przygotowanej masy
wywar pozostały z wcześniejszego gotowania i dusimy, aż zgęstnieje.4) Doprawiamy
pieprzem oraz
gałką muszkatołową.5) Do przyrządzonej masy wrzucamy 4
jajka, trochę
imbiru, a następnie wszystko ręcznie mieszamy.6) Wymieszane
mięso wkładamy do foremek.7) Pasztety pieczemy w temperaturze 180 st. C przez półtorej godziny.Smacznego =)