Wykonanie
Cześć = ) Dziś jedna z moich ulubionych potraw, czyli gołąbki. W mojej rodzinie najlepsze gołąbki przyrządza babcia Trudzia =)Gołąbki robiłem drugi raz w życiu i nadal nie są to gołąbki moich marzeń i takie, jakie robi babcia Trudzia, ale wyszły bardzo smaczne, więc mimo wszystko postanowiłem się pochwalić, choć kolejne wersje z pewnością będą lepsze.Gołąbki nauczyłem się robić podczas jednej z moich wizyt u babci Trudzi. Babcia powiedziała, że tego dnia robi gołąbki i jeśli mam ochotę, to
mogę jej potowarzyszyć. Oczywiście zgodziłem się bez wahania.Pod
okiem babci nauczyłem się jak parzyć
kapustę, aby można było oddzielić liście od główki.Następnie poznałem sekrety przygotowania farszu i tego, że musi być wyraźna dominacja
mięsa nad
ryżem, ponieważ wtedy gołąbki są smaczniejsze niż te, ze znikomą ilością
mięsa.Nigdy wcześniej, ani później nie jadłem tak dobrych gołąbków, jak gołąbki babci Trudzi. Koniecznie ich spróbujcie i podzielcie się ze mną opinią. Mam nadzieję, że i wam posmakują te tradycyjne, polskie smaki.Gołąbków nie opłaca się robić mało. Gdy jest ich więcej - część można zapasteryzować w słoikach lub zamrozić.Zapraszam do lektury przepisu, który znajduje się pod zdjęciami i zachęcam do robienia gołąbków, ponieważ naprawdę warto!




Potrzebne będą:- 500-700 g
wieprzowego mięsa mielonego- 100 - 150 g
ryżu- 1
kapusta- butelka
przecieru pomidorowego- 2 łyżki
koncentratu pomidorowego- 3 łyżki
śmietany 18%-
pieprz,
sól- 2 kostki
bulionu rosołowego-
majeranek (opcjonalnie)Sposób wykonania:1) Z główki
kapusty wycinamy nożem głęboko głąb.2) W dużym garnku doprowadzamy
wodę do zagotowania, wkładamy
kapustę i gotujemy ją na małym ogniu, aż będzie łatwo można oddzielać liście od główki.3) Z liści
kapusty ścinamy nożem zgrubienie (główny nerw).4) Pozostałymi liśćmi
kapusty - małymi i
porwanymi, wykładamy dno garnka.5) Następnie przygotowujemy nadzienie do gołąbków: gotujemy
ryż ok. 5 minut tak, aby był al dente i pozostawiamy go do ostudzenia.6) Następnie mieszamy w misce
mięso mielone i podgotowany
ryż.7) Przyprawiamy do smaku
pieprzem,
solą i
majerankiem.8) Z masy
mięsno-ryżowej formujemy podłużne kulki.9) Zawijamy gołąbki: na każdy liść
kapusty kładziemy porcję farszu i i delikatnie spłaszczamy. Następnie składamy do środka prawą i lewą stronę liścia i zwijamy w roladkę tak, aby
mięso nie wydostało się z gołąbków w czasie duszenia.10) Dusimy gołąbki. Układamy je jeden obok drugiego w dużym garnku wyłożonym liśćmi
kapusty.11)
Kostki rosołowe rozpuszczamy w gorącej wodzie.12) Gorącym
bulionem zalewamy gołąbki tak, aby zakryć wszystkie. Na wierzchu można położyć pozostałe liście
kapusty.13) Garnek ustawiamy na niewielkim ogniu i dusimy pod przykryciem ok. 1 , 5 godziny.14) Po tym czasie gołąbki zalewamy
przecierem pomidorowym, dodajemy
koncentrat pomidorowy oraz
śmietanę i gotujemy kolejne pół godziny.Gołąbki podajemy polane sosem - z
ziemniakami lub
chlebem.Smacznego =)