Wykonanie
Wiele
razy gdy byłam dzieckiem przyglądałam się babci jak robi gołąbki. Jednak nigdy się nie zabrałam sama za ich zrobienie. Tym razem będąc u rodziców
męża uczestniczyłam przy ich przygotowaniu.

Składniki :(z tej ilości wyjdzie ok.18 dużych gołąbków)1duża główka
kapusty,1kg200g
mięsa mielonego,3paczki
ryżu (każda po 100g),
sól,
pieprz,
majeranek,1,5L
bulionu,
przecier pomidorowy - 2 małe słoiczki,
mąka,2
kostki rosołowe na
bulion lub
mięso i świeże warzywa na
bulion.Przygotowanie:
Ryż ugotować w osolonej wodzie - uważać by nie rozgotować.
Kapustę umyć, oberwać niepotrzebne liście i wyciąć głąb
kapusty.

Zagotować
wodę - taką ilość by
kapusta się prawie cała zanurzyła. Gdy liście
kapusty lekko zmiękną, pojedynczo wyciągać z
wody.
Mięso mielone wymieszać z
ryżem, doprawić
solą,
pieprzem i
majerankiem.

Z każdego liścia odciąć zgrubienie.

Na liść
kapusty położyć taką ilość
mięsa by swobodnie go zawinąć .


Przygotować min.2.5L
bulionu. 2L wlać do naczynia żaroodpornego lub do garnka.

Poukładać ciasno gołąbki. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200stopni (jeżeli gołąbki są w naczyniu zaroodpornym) lub na palnik na średni ogień do zagotowania, później zmniejszyć i gotować na małym ogniu (jeżeli gołąbki są w garnku). Piec lub gotować ok.35-45min. od zagotowania.

Do 0,5L
bulionu dodać
przecier pomidorowy, wymieszać. Następnie dodać 4 czubate widelce
mąki , wymieszać. Polać po gołąbkach, wstawić do piekarnika lub na ogień na kilka minut.Smacznego!!!