Wykonanie

Składniki:5 świeżych
papryk ( u mnie były dwie żółte, dwie czerwone i jedna zielona),1 większa
cebula,0,5 kg
mięsa mielonego,1
jajko,woreczek
ryżu (125 g),
majeranek,
pieprz,
przyprawa do mięsa mielonego (lub po prostu
sól lub
vegeta), słodka
czerwona papryka,1L
bulionu ( u mnie był drobiowy),400 g
przecieru pomidorowego,duża łyżka
mąki.Przygotowanie:Ugotować
ryż, ostudzić.
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na złoty kolor, ostudzić.Do surowego
mięsa mielonego dodać
ryż,
cebulę,
jajko i
przyprawy. Wymieszać.
Papryki umyć, odciąć górę, oczyścić z nasion oraz ponownie umyć.
Papryki napełnić farszem.Przygotować
bulion. Połowę wlać do naczynia żaroodpornego. Do naczynia włożyć
papryki, przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 50min. W międzyczasie w drugiej połowie
bulionu wymieszać przecier i czubatą łyżkę
mąki. Wlać do naczynia żaroodpornego, w którym pieką się
papryki. Przykryć i pozostawić do momentu gdy sos zacznie bulgotać. UWAGA!!! Każde naczynie jest różnej wielkości, także jeżeli uznasz, że podczas wlewania
bulionu z przecierem będzie go za dużo, to lepiej jest odlać najpierw sam
bulion.Sosu wychodzi bardzo dużo, także można zrobić go o połowę mniej i też wystarczy.





Smacznego!!!