ßßß

Potrzebne będą:- 500-700 g wieprzowego mięsa mielonego- 100 - 150 g ryżu- 1 kapusta- butelka przecieru pomidorowego- 2 łyżki koncentratu pomidorowego- 3 łyżki śmietany 18%- pieprz, sól- majeranek (opcjonalnie)Sposób wykonania:1) Z główki kapusty wycinamy nożem głęboko głąb.2) W dużym garnku doprowadzamy wodę do zagotowania, wkładamy kapustę i gotujemy ją na małym ogniu, aż będzie łatwo można oddzielać liście od główki.3) Z liści kapusty ścinamy nożem zgrubienie (główny nerw).4) Pozostałymi liśćmi kapusty - małymi i porwanymi, wykładamy dno garnka.5) Następnie przygotowujemy nadzienie do gołąbków: gotujemy ryż przez około 5 minut tak, aby był al dente i pozostawiamy go do ostudzenia.6) Następnie mieszamy w misce mięso mielone i podgotowany ryż.7) Przyprawiamy do smaku pieprzem, solą i majerankiem.8) Z masy mięsno-ryżowej formujemy podłużne kulki.9) Zawijamy gołąbki: na każdy liść kapusty kładziemy porcję farszu i i delikatnie spłaszczamy. Następnie składamy do środka prawą i lewą stronę liścia i zwijamy w roladkę tak, aby mięso nie wydostało się z gołąbków w czasie duszenia.
10) Dusimy gołąbki. Układamy je jeden obok drugiego w dużym garnku wyłożonym liśćmi kapusty.11) Wodą zalewamy gołąbki tak, aby zakryć wszystkie. Na wierzchu można położyć pozostałe liście kapusty.12) Garnek ustawiamy na niewielkim ogniu i dusimy pod przykryciem ok. 1 , 5 godziny.13) Po tym czasie gołąbki zalewamy przecierem pomidorowym, dodajemy koncentrat pomidorowy oraz śmietanę i gotujemy kolejne pół godziny.Gołąbki podajemy polane sosem - z ziemniakami lub chlebem.

Smacznego =)