ßßß Cookit - przepis na Ogórki w curry i chili!

Ogórki w curry i chili!

nazwa

Wykonanie

AKCJA SPIŻARNIA,
w moim mieszkaniu trwa na całego. Co kilka dni coś wekuję, coś przetwarzam. Chcąc zachować troszkę tych letnich smaków na później, na chłodniejsze dni. Zrobiłam ogórki w curry, są chyba hitem od kilku dobrych lat i nie wyobrażam sobie nie mieć kilku słoiczków tego cudownego smakołyku. Ja, jak zwykle robię ich nie wiele bo 6-8 słoiczków, ale większa ilość byłaby nie do przechowania hehehhe, bo do zjedzenia i owszem ;-).
Ogórki w curry robię na swój sposób, jaki sami sprawdźcie!
SKŁADNIKI:
- ogórki gruntowe 1,5 kg
- chili suszone
- curry
- gorczyca
- ziele angielskie
- liśc laurowy
- owoc jałowca
- kurkuma
- różowy pieprz cały
Zalewa:
- 3/4 szklanki octu
- 4,5 szklanki wody
- 3/4 szklanki cukru
- 3 łyżki soli
Ogórki myjemy, obieramy ze skórki. Kroimy na grube plastry.
Do każdego słoiczka sypiemy curry, kurkumę, chili i pozostałe przyprawy.
Wkładamy ogórki.
Zalewę zagotuj, i wrzątkiem zalewaj ogórki.
Szybko zakręcamy.
Pasteryzujemy 10 minut w garnku.
Wyjmujemy z garnka i odwracamy szybko do góry dnem. Przykrywamy ściereczką. Zostawiamy tak na całą noc.
Ogórki jemy za około 1,5 do 2 tygodni.
Przechowywać możecie je spokojnie do kolejnego sezonu, byle w ciemnym i zimnym pomieszczeniu.
;-)
SMACZNEGO!
;-)
Źródło:http://smykwkuchni.blogspot.com/2015/07/ogorki-w-curry-i-chili.html