Wykonanie
Już na drugi dzień po przygotowaniu możemy zacząć szperać w słoiku w którym znajdziemy lekko słodkie,
octowe ogórki z wyraźnym posmakiem
curry.Świetnie sprawdza się jako dodatek do sałatek, obiadu lub na kanapkę.Przepis z bloga namiotle.pl po moich modyfikacjach.

Składniki:(na 5 słoików po 450ml)1,5 kg
ogórków gruntowych2 litry
wody1/2 szklanki
soli morskiejziele angielskieziarna
pieprzupo łyżeczce
gorczycy do każdego słoikapo jednym
listku laurowym do słoikazalewa:1 szklanka
octu2,5 szklanki
cukru5 szklanek
wody2 łyżeczki
currySposób przygotowania:Słoiki i nakrętki sterylizujemy w piekarniku nastawionym na 100 stopni C przez 20 minut.
Ogórki myjemy, odcinamy końcówki i tniemy ze skórą na dość cienkie plasterki.2 litry
wody lekko podgrzewamy i rozpuszczamy w niej
sól. Zalewamy
ogórki na 2 godziny. Odlewamy
wodę, a
ogórki ściśle układamy w przygotowanych wcześniej słoikach. Do każdego słoika wsypujemy kilka ziaren
pieprzu oraz
ziela angielskiego, po łyżeczce
gorczycy oraz
listek laurowy.
Gorczycę możemy wcześniej uprażyć przez chwilę w gorącym
oleju. Uzyska ostrzejszy aromat.W dużym garnku zagotowujemy
wodę z
cukrem,
curry i
octem. Gorącą zalewę wlewamy do
ogórków. Zakręcamy i pozostawiamy do wystudzenia wieczkiem do dołu.