Wykonanie
Przepisów na
ogórki w zalewie
curry i
kurkumie jest bardzo dużo-ja eksperymentowałam z nimi kilka
razy i wreszcie
doszłam do smaku który mi pasuje, dzielę się więc przepisem, polecam jeśli ktoś lubi takie smaki. Do zalewy użyłam
octu JAMAR i tym wpisem rozpoczynam współpracę z firmą.



Składniki:3 kg
ogórkówZalewa:4 szklanki
wody1,5 szklanki
octu 10%1/3 szklanki
soli40 dag
cukru1-2 płaskie łyżki
miodu naturalnego2 łyżki
musztardy sarepskiej1 łyżka
gorczycy1 łyżka kolorowego ziarnistego
pieprzu1 łyżeczka
curry indyjskiego1 łyżka
kurkumykilka ziarenek
ziela angielskiegoWykonanie:
Ogórki umyć pokroić na plasterki wraz ze skórkami, przełożyć do miski lub garnka.Zalewa:
Wodę wymieszać z
octem, wsypać
cukier,
sól, dodać
ziele angielskie,
gorczycę i
pieprz ziarnisty,zagotować , dodać
musztardę,
miód wsypać
curry indyjskie oraz
kurkumę, wszytko wymieszać do rozpuszczenia.Gorącą zalewą zalać
ogórki w garnku, odstawić na 3-4 godziny, po czym wkładać do wyparzonych słoików zakręcić i pasteryzować 5 minut od czasu zagotowania.Wystudzić. Zimne wynieść do spiżarki.Smacznego ;-)http://jamar.pl/