Wykonanie

Jesień ;-DMoc kolorów i złote słońce!Dzisiaj zapraszam Was na iście jesienny obiad, w roli głównej risotto z
dynią i
szpinakiem, podane z
piersią kurczaka z pieczoną
dynią. Obłędne zestawianie, zachwyca kolorem i smakiem!Pięknego dnia!

SKŁADNIKI:- 1/3 małej upieczonej dyni- 2 szklanki jaśminowego
ryżu- 3 ząbki
czosnku- 2
cebulki szalotki- 100 g liści
szpinaku- 2 łyżki
masła- lampka
białego wina-
sól morska-
pieprz kolorowy- odrobina
chiliW garnku rozpuść
masło, zeszklij posiekaną
szalotkę,
przyprawy,
chili,
czosnek dodaj
wino. Duś 3 minuty. Dodaj
ryż i wymieszaj jak wchłonie płyn, dodawaj partiami
wodę, po 100 ml. Jak
ryż wchłonie
wodę, dodaj kolejną porcję
wody aż
ryż będzie gotowy i miękki. Pamiętaj aby co chwilę mieszać łyżką w garnku, w innym przypadku
ryż Ci się przypali. Do gotowego
ryżu dodaj szklankę puree z pieczonej dyni (po prostu zmiksowany upieczony miąższ dyni).Roladki
z piersi kurczaka z
dynią:- 2
piersi kurczaka-
imbir świeży- plaster dyni- garść liści
szałwii- ząbek
czosnkuPiersi z kurczaka rozetnij nożem tak aby powstał prostokąt. Oprósz
solą, posyp startym na tarce
imbirem, posiekaną
szałwią, dodaj przeciśnięty przez praskę
czosnek i pokrojoną w sporą kostkę
dynię. Polej
oliwą z oliwek i piecz w piekarniku. Możesz od razu upiec kilka "księżyców" z dyni.Pieczemy około 45 minut w nagrzanym piecu.

Smacznego!P.S. Ostatnio w kuchni
dynia na okrągło od śniadania po kolację ;-)
Dajcie znać w komentarzach jakie jest Wasze ulubione danie z dyni?Buziaki!Zapraszam na Facebooka SmykWKuchni