Wykonanie

Kolejna propozycja z
dynią w roli głównej, odkąd mój K. przywiózł do domu 23 kilową
dynię, praktycznie króluje w każdym posiłku ;-).W końcu trzeba ją jakoś przerobić hihihi, ale to warzywo uwielbiam!Palce lizać!Przepis na placuszki z dyni:- 2 szklanki startej na tarce dyni- 3
jajka-
sól morska-
pieprz kolorowy- 4 czubate łyżki
mąki pszennej-
olej rzepakowy do smażenia- 2 łyżki
mleka- 1 łyżka
jogurtu-
kmin zmielonyW/w składniki wymieszaj w misce na gęstą masę. Smaż na gorącym
oleju.
Rybę oprósz
solą. Ułóż w naczyniu wysmarowanym
masłem, polej 1 łyżką klarowanego
masła, 1 łyżką pasty pomidorowej, 3 łyżkami
wody, 1 łyżeczką
soku z cytryny, 1 łyżką
miodu, posyp garścią
żurawin, przykryj szczelnie folią aluminiową. Piecz 20-25 minut w nagrzanym piecu. Pięć minut przed końcem pieczenia ściągnij folię. Sos zgęstnieje i się skameralizuje.Podawaj gorące!