ßßß Cookit - przepis na WANILIOWO-LAWENDOWE BABECZKI z konfiturą brzoskwiniową

WANILIOWO-LAWENDOWE BABECZKI z konfiturą brzoskwiniową

nazwa

Wykonanie

Rzadko korzystam z półproduktów. Właściwie nie robię tego prawie nigdy. Prawie - bo wyjątki się oczywiście zdarzają. Niedawno dostałam do przetestowania nowy produkt DELECTY: Babeczki na 1001 sposobów waniliowe oraz czekoladowe. Postanowiłam spróbować. Moje wrażenia? Przede wszystkim warto zaznaczyć, że półprodukt ten ma formułę bardzo otwartą - opakowanie zawiera bowiem ciasto-bazę, którą można dowolnie wzbogacać ulubionymi dodatkami. Daje to spore pole do popisu zarówno w kwestii kreatywności, jak i w zakresie dodatków oraz dekoracji. I za to ogromny plus! To świetna propozycja dla osób, którym zależy na czasie i prostocie wykonania takich słodkości, a jednocześnie nie chcą, aby wypiek stracił na smaku. Bo babeczki wychodzą naprawdę smaczne! Delikatne i niezwykle puszyste. Byłam naprawdę pozytywnie zaskoczona, gdy zrobiłam pierwszy kęs! Jeśli chodzi o moją wizję babeczek, to w pierwszej kolejności postanowiłam wykorzystać wersję waniliową. Wzbogaciłam ją o delikatny aromat lawendy i smak słodkich brzoskwiń. Wyszło bardzo smacznie!
Przepis (dwanaście babeczek):
2 jajka
100ml mleka
50g mąki pszennej
100ml oleju rzepakowego
2 łyżeczki suszonej lawendy
150g konfitury brzoskwiniowej
Piekarnik nagrzać do 180 stopni (opcja grzania: góra i dół). Przygotować foremki na babeczki. Jajka wbić do miski. Wlać olej i mleko, wsypać zawartość opakowania Babeczki na 1001 sposobów DELECTA oraz mąkę pszenną. Wszystko dokładnie wymieszać za pomocą łyżki, aż do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Dodać suszoną lawendę oraz konfiturę brzoskwiniową. Ponownie wymieszać. Masę rozłożyć równomiernie do foremek do 3/4 wysokości. Wstawić do piekarnika. Piec przez 35-40 minut, aż do uzyskania złocistego koloru.
Źródło:http://tastyy.blogspot.com/2014/03/waniliowo-lawendowe-babeczki-z.html