ßßß Cookit - przepis na Kruche paluchy serowe. Extra dodatek do zup, zakąska do piwa i wina.

Kruche paluchy serowe. Extra dodatek do zup, zakąska do piwa i wina.

nazwa

Wykonanie

Witam w Nowym Roku i wraz z nim proponuję kruche paluchy serowe. Takie paluchy to świetny dodatek do wszelakich zup w tym barszczyku czerwonego, doskonała przekąska do piwa czy wina, a samodzielnie świetnie zastępują niezdrowe czipsy i tym podobne przekąski. Wykonanie ich zajmuje naprawdę niewiele czasu, a efekt jest bardzo smaczny :) Polecam :)
Składniki
- 20 dkg miękkiego masła
- 20 dkg sera żółtego np.typu gołda
- 20 dkg mąki pszennej
Dodatkowo
- 1 całe jajko
- 2 łyżki mleka
- kminek
Wykonanie
Miękkie masło, starty na tarce ser żółty i mąkę zagniatam na gładkie ciasto, rozwałkowuję i kroje na cienkie paski, zawijam jak na paluchy lub spiralki, smaruje rozbełtanym jajkiem z dodatkiem mleka, posypuje ziarenkami kminku. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem do zrumienienia.
Po upieczeniu studzę.Takie paluchy można przechowywać do ok.1 miesiąca w metalowych pojemnikach.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2015/01/kruche-paluchy-serowe-extra-dodatek-do.html