Wykonanie

Witam w Nowym Roku i wraz z nim proponuję kruche paluchy
serowe. Takie paluchy to świetny dodatek do wszelakich zup w tym barszczyku czerwonego, doskonała przekąska do
piwa czy
wina, a samodzielnie świetnie zastępują niezdrowe czipsy i tym podobne przekąski. Wykonanie ich zajmuje naprawdę niewiele czasu, a efekt jest bardzo smaczny :) Polecam :)Składniki- 20 dkg miękkiego
masła- 20 dkg
sera żółtego np.typu gołda- 20 dkg
mąki pszennejDodatkowo- 1 całe
jajko- 2 łyżki
mleka-
kminekWykonanieMiękkie
masło, starty na tarce
ser żółty i
mąkę zagniatam na gładkie ciasto, rozwałkowuję i kroje na cienkie paski, zawijam jak na paluchy lub spiralki, smaruje rozbełtanym
jajkiem z dodatkiem
mleka, posypuje ziarenkami
kminku. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem do zrumienienia.Po upieczeniu studzę.Takie paluchy można przechowywać do ok.1 miesiąca w metalowych pojemnikach.Smacznego :)