Wykonanie
Strasznie wyczerpująca była ta sobota - wykonaliśmy masę zaległych zadań, które wyznaczaliśmy sobie od dłuższego czasu, a na które ciągle nam tego czasu brakowało... ale na szczęście dzięki dzisiejszemu dniu wszystko znalazło się pod kontrolą :-) Takie dni zdecydowanie są potrzebne :-) i to bardzo... a zanim nawarstwią się kolejne zaległości korzystam z chwili by zaproponować Wam fantastyczne naleśniki - lekkie, delikatne, idealne do słodkich dodatków (chociaż z tymi pikantnymi też dobrze wypadają)...SKŁADNIKI200 ml
mleka4 czubate łyżki
mąki pszennej2
jajka35 g
masła (zimnego, w kawałku)
Mleko,
mąkę i
jajka miksujemy razem, a następnie dodajemy
masło (uprzednio pokrojone w mniejsze kawałki) i miksujemy do chwili aż
masło prawie całkiem się rozmiksuje. Rozgrzewamy patelnię i wylewamy niewielkie porcje ciasta smażąc cienkie naleśniki. Smażymy bez tłuszczu gdyż
masło w znajdujące się w cieście fantastycznie się rozpuszcza w trakcie smażenia i idealnie natłuszcza patelnię - naleśniki nie przyklejają się i nie rwą :-)