Wykonanie
Efekty przyjazdu
męża na weekend ;-). Muszę Wam powiedzieć, że wreszcie znalazłam idealny przepis na pizzę. Było to prostsze niż sądziłam...Udałam się do delikatesów włoskich (mam akurat pod nosem, miejsce gdzie sprowadza się produkty prosto z Italii w rozsądnych cenach) po
mąkę do pizzy. Ekspedientka pomogła w wyborze, i udało mi się kupić prawdziwą
mąkę włoską robioną specjalnie do pizzy typ 00.Różnicę widać od razu,
mąka jest jakby lżejsza, bielsza i nawet przy robieniu zaczynu jakby taka bardziej ciągnąca się. Ciasto jest obłędne wreszcie takie w smaku jak we Włoszech.Znalazłam swój ideał, polecam!Ciasto zrobiłam według przepisu na opakowaniu mąki włoskiej tj.SKŁADNIKI NA 2 PIZZE ŚREDNIE:- 500G
mąki typ 00- 5 g świeżych
drożdży- 5 g
soli- 1 łyżeczka
cukru- 300ml
wody letniejNa stolnicę wysyp
mąkę, wymieszaj z
solą i
cukrem. Zrób mały dołek i włóż rozkruszone
drożdże, rozmieszaj z niewielką ilością
wody. Odstaw w ciepłe miejsce aż zaczyn podwoi swoją objętość.Wymieszaj dłońmi pozostałe składniki, stopniowo dodając
wodę, zacznij wyrabiać ciasto. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne i nie kleić się do ręki.Odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.Następnie na blacie rozwałkuj blat ciasta w okręg, muśnij
oliwą z oliwek nałóż pastę
pomidorową i pozostałe składniki.Piecz w 220 stopni C 20 minut.PONADTO:- 200 g pasty pomidorowej- 100 g
sera ( ja użyłam
sera wędzonego)-
oliwa extra virgin z
oliwek-
oregano,
pieprz-
oliwki zielone- 1/4
papryki czerwonej-
szynka wiejskaSMACZNEGO!PS. niestety nie dla tych co na diecie ;-(
Buziaki!!!