Wykonanie



Apple pie to wspaniała i przepyszna szarlotka, największą sztuką jest wykonanie idealnego ciasta kruchego, szarlotkę możecie zrobić na kilka sposobów, ja przygotowałam ją z jednego dużego okręgu którego boki zawinęłam. Możecie też wyciąć dwa blaty jeden na spód, drugi na górę.Środek wypełniają
jabłka,
jabłka powinny być najwyższej jakości, najlepiej jakaś starsza odmiana i oczywiście kwaskowate, z dodatkiem
cynamonu i
kardamonu!Obłędne!;-)

Kilka słów o cieście kruchym...MUSICIE TO WIEDZIEĆ ....- stosunek wagowy tłuszczu do
mąki waha się od 35 do 100%...- lepiej nie stosować
margaryny tylko
masło, które
daje niezastąpiony smak...- kruchość ciasta wzmagają
żółtka...-
śmietana nadaje niepowtarzalnego aromatu...- istotna jest technika, zawsze dodajemy schłodzone produkty...- nigdy nie zagniatamy dłońmi, zawsze nożem...- po wyrobieniu zawsze mocno schładzamy- pieczemy zawsze w gorącym piecu 200-230 stopni C...

SKŁADNIKI NA CIASTO KRUCHE:- 320 g
mąki pszennej- 250 g
masła schłodzonego- 5
żółtek schłodzonych- 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia- 130 g
cukru zmielonego (kryształ się nie rozpuści! )- 2 łyżki
maślanki- plus
mąka do podsypywaniaCiasto za pomocą noża zagniatamy, robimy to jak najszybciej. Ciasto owijamy folią i schładzamy w lodówce minimum 40 minut.- 1,5 kg
jabłek- 50 g
cukru brązowego- 100 g
cukru białego-
cukier waniliowy-
cynamon,
kardamon, odrobina
skórki z cytrynyJabłka kroimy na plasterki, mieszamy z w/w składnikami.Ciasto rozwałkuj na duży blat, na środku ułóż
jabłka. Boki ciasta zawiń energicznym ruchem.Pieczemy na złoty kolor w nagrzanym piecu w temp. 220 stopni C.Czas pieczenia: 45-55 minut.


Ciasto było po prostu obłędne, nie mogliśmy od niego odejść. Musicie koniecznie zrobić, a będziecie zachwyceni!Buuuuziaki!

Zapraszam na Facebooka SmykWKuchni!