Wykonanie


Pudliszki -
Pomidorowe inspiracje!

W ramach akcji kulinarnej - PUDLISZKI-
POMIDOROWE INSPIRACJE!- zapraszam cieplutko na przepyszny obiad, gdzie w roli głównej
flądra- podana na sposób toskański, tj. z
sosem pomidorowym z dużą ilością dorodnych
oliwek,
czosnku,
oliwy z oliwek i
cebulki, podana z młodymi zapiekanymi ziemniaczkami ze świeżym
rozmarynem!PALCE LIZAĆ!MÓJ NAJLEPSZY SPOSÓB NA
RYBĘ!ZAPRASZAM!



SKŁADNIKI:- 2
flądry-
koncentrat pomidorowy Pudliszki-
zielone oliwki- 2
młode cebulki-
dymka- świeża
bazylia- 2 -3 ząbki
czosnku- 4 -6 łyżek
oliwy z oliwek-
sól morska-
pieprz kolorowy- łyżka
masła- 5 łyżek
mąki pszennej (do obtoczenia ryb)

WYKONANIE:1.
RYBA-
ryby oczyść, osusz, oprósz
solą morską- obtocz w
mące pszennej- rozgrzej patelnię- wlej
oliwę z oliwek i smaż
flądry na złoty kolor2.
SOS POMIDOROWY TOSKAŃSKI-
cebulę pokrój w drobne plasterki-
czosnek przeciśnij przez praskę- rondel postaw na ogniu- rozpuść łyżkę
masła + 2 łyżki
oliwy z oliwek- dodaj
cebulę i
czosnek duś pod przykryciem 12 minut, co jakiś czas mieszając- dodaj
oliwki z zalewą (ok 90g-110g)- dodaj 3/4 słoiczka
koncentratu pomidorowego Pudliszki- dopraw
pieprzem i
solą- posiekaj
dymkę i listki
bazyli, wykorzystaj je do dekoracji potrawy3.
ZIEMNIAKI ZAPIEKANE-
ziemniaki obierz i ponacinaj aby utworzyły harmonijkę- oprósz
solą morską- w nacięcia powkładaj listki
rozmarynu i kilka cieniutkich plasterków
czosnku- polej
oliwą z oliwek i piecz w piekarniku 55 minut w temp 200 stopni C.


Na talerzu ułóż
rybę, następnie sos podawaj z zapiekanymi ziemniaczkami, udekoruj
dymką i świeżą
bazylią!;-)


Pyszności! Koniecznie zróbcie!;-)

przepis bierze udział w konkursie: