ßßß
Składniki:bakłażan 1sól 2 łyżkioliwa 4 łyżkiczosnek 1 ząbekpapryka żółta duża 1sos pomidorowy 300 mlpomidory 1bazylia 1 łyżeczka + 1-2 łyżki oliwy + 1 ząbek czosnkumozzarella 1 kulkaCiasto: mąka pszenna 25 dagsól ziołowa 1 szczyptamasło 125 gkoncentrat pomidorowy 2 łyżkimleko 3 łyżkiWykonanie:Pomidory umyć, pokroić w 16, pozbawić gniazd nasiennych. Posypać bazylią i rozgniecionym czosnkiem, zalać oliwą, odstawić.Przygotować ciasto: mąkę i sól ziołową zagnieść z masłem do uzyskania grudkowej konsystencji. Koncentrat wymieszać z mlekiem, dodać do mąki i zagnieść na jednolitą, gładką masę. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny. Następnie rozwałkować i ułożyć na spodzie formy o średnicy 28 cm. Kilkakrotnie nakłuć widelcem. Ponownie wstawić do lodówki na 30 minut.W tym czasie pokroić bakłażana w plastry, umieścić na sicie, posypać solą i odstawić na pół godziny.Ciasto wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na ok. 25 minut, do zrumienienia.Plastry bakłażana spłukać i dokładnie osuszyć. Czosnek rozgnieść, podsmażyć na rozgrzanych 3 łyżkach oliwy przez ok. 5 minut z bakłażanem i papryką, oczyszczoną z pestek, pokrojoną w plastry. Osączyć warzywa na ręczniku papierowym.Ciasto posmarować sosem pomidorowym, przykryć warzywami. Na wierzchu ułożyć plastry odsączonej mozzarelli i pomidory z zalewy. Pokropić resztą oliwy i zapiekać 5 minut w piekarniku, w 230 stopniach, aż ser zacznie się topić.