Wykonanie

Składniki:
bakłażan 1
sól 2 łyżki
oliwa 4 łyżki
czosnek 1 ząbek
papryka żółta duża 1
sos pomidorowy 300 ml
pomidory 1
bazylia 1 łyżeczka + 1-2 łyżki
oliwy + 1 ząbek
czosnkumozzarella 1 kulkaCiasto:
mąka pszenna 25 dag
sól ziołowa 1 szczypta
masło 125 g
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
mleko 3 łyżkiWykonanie:
Pomidory umyć, pokroić w 16, pozbawić gniazd nasiennych. Posypać
bazylią i rozgniecionym
czosnkiem, zalać
oliwą, odstawić.Przygotować ciasto:
mąkę i
sól ziołową zagnieść z
masłem do uzyskania grudkowej konsystencji. Koncentrat wymieszać z
mlekiem, dodać do
mąki i zagnieść na jednolitą, gładką masę. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny. Następnie rozwałkować i ułożyć na spodzie formy o średnicy 28 cm. Kilkakrotnie nakłuć widelcem. Ponownie wstawić do lodówki na 30 minut.W tym czasie pokroić
bakłażana w plastry, umieścić na sicie, posypać
solą i odstawić na pół godziny.Ciasto wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na ok. 25 minut, do zrumienienia.Plastry
bakłażana spłukać i dokładnie osuszyć.
Czosnek rozgnieść, podsmażyć na rozgrzanych 3 łyżkach
oliwy przez ok. 5 minut z
bakłażanem i
papryką, oczyszczoną z pestek, pokrojoną w plastry. Osączyć warzywa na ręczniku papierowym.Ciasto posmarować
sosem pomidorowym, przykryć warzywami. Na wierzchu ułożyć plastry odsączonej
mozzarelli i
pomidory z zalewy. Pokropić resztą
oliwy i zapiekać 5 minut w piekarniku, w 230 stopniach, aż
ser zacznie się topić.