Wykonanie

Już od dawien dawna przygotowuję swoje pizze, a wariacji składników może pozazdrościć niejedna pizzeria. Uwielbiam pizzę na domowym cieście i żadna mi nie smakuje tak, jak właśnie taka - na lekko puszystym spodzie. Ostatnio wymyśliliśmy naszą "włoską" pizzę z wyłącznie włoskimi akcentami w postaci takich składników jak:
szynka parmeńska,
mozzarella czy gorgonzola. Kolorystycznie też wszystko się zgadza - Italia pełną gębą :) zatem życzymy smacznego :)

Składniki na ciasto:2 szklanki
mąki pszennej,3 łyżki
oliwy,2 dag
drożdży,1/2 szklanki ciepłego
mleka,1
jajko,1/2 łyżeczki
soli,Składniki na
sos pomidorowy:1/2 puszki
pomidorów,3 łyżeczki
koncentratu pomidorowego,1 mały ząbek
czosnku,
sól,
suszone oregano i
bazylia,
Pomidory miksujemy, dodajemy pozostałe składniki i mieszamy....a na wierzch:100 g
szynki parmeńskiej,

100 g
sera gorgonzola,2 op.
mozzarelli (2 duże kulki),100 g czarnych
oliwek (pokrojone w plasterki),świeża
bazylia i
tymianek.Robimy zaczyn z
drożdży, łyżeczki
mąki,
mleka i 1/2 łyżeczki
cukru. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 5-10 minut. Po tym czasie łączymy
drożdże z
mąką,
solą,
jajkiem i wyrabiamy powoli wlewając
oliwę. Ciasto po wyrobieniu powinno być miękkie i elastyczne. Odkładamy na 15 minut. Platerę do pizzy smarujemy dodatkowo
oliwą, rozkładamy na niej ciasto i ponownie odkładamy na 15 minut. Po tym czasie smarujemy
sosem pomidorowym, układamy fantazyjnie wszystkie składniki:
szynkę parmeńską,
ser gorgonzola,
mozzarellę,
oliwki i zapiekamy w temp 200 ° C przez 15-20 minut. Po upieczeniu posypujemy świeżymi listkami
bazylii i
tymianku.Można podawać z sosami, oczywiście najlepiej własnymi, np.:
pomidorowym albo
czosnkowym, lecz prawdziwą pełnię smaków można poczuć jedynie wtedy, gdy nie ma dodatkowych
sosów :)