Wykonanie

12 ząbków
czosnku – myślicie, że zwariowałam? Wcale nie :) Gotowane w
mleku tracą swoją goryczkę, ale zachowują aromat.
Bułki są przepyszne – coś jak domowa wersja kupnych, słonych
bułek. Tyle że tu smak pochodzi nie z
soli, a z
ziół i
czosnku.Świeże bułeczki, zniknęły adekwatnie do nazwy. Po ostatni okruszek.Przepis z książki Pieczone specjał y, wyd. Paragon.

Składniki na 12 sztuk:12 ząbków
czosnku350 ml
mleka450 g
mąki pszennej1 łyżeczka
soli25 g świeżych
drożdży lub paczuszka suszonych1 łyżka suszonej
bazylii1 łyżka
suszonego oregano2 łyżki
oliwy1 rozmemłane
jajko na wierzch:
mleko do posmarowania, ziarna do posypaniaPrzygotowanie:1. Obierz ząbki
czosnku i wrzuć do rondla z
mlekiem. Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez 15 minut (uważaj, żeby nie wykipiało). Odstaw do ostygnięcia, przelej do blendera i zmiksuj na gładko.2. Do dużej miski przesiej
mąkę oraz
sól. Dodaj pokruszone
drożdże i suszone
zioła, wymieszaj.3. Dolej zmiksowane
mleko z
czosnkiem,
oliwę,
jajko, wyrób ciasto. Wyłóż je na oprószoną
mąką stolnicę i wyrabiaj kilka minut, aż będzie gładkie i miękkie.4. Przełóż do miski cienko posmarowanej
oliwą, przykryj i odstaw na około godzinę do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.5. Po tym czasie wyciąg ciasto z miski, zagniataj przez kilka minut. Podziel na 12 równych części (metodą na pół, na pół i każdą ćwiartkę na 3 równe kulki). Z każdej utocz bułeczkę i przełóż na wyłożona pergaminem blachę. Zostaw na 15 minut, aby wyrosły.6. Posmaruj po wierzchu
mlekiem, posyp ziarnami. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220 o C na 15-20 minut. Po upieczeniu ostudź.


Krzysztof Kąkolewski, Dziennik tematów