Wykonanie

Wytrawne
ciasto drożdżowe w formie
chlebka z dodatkiem popularnych
ziół,
czosnku i
parmezanu. Niebo w gębie! Pyszne, odrywane kawałki puszystego i
maślanego ciasta, najlepsze jeszcze na ciepło prosto z piekarnika. Nawet nie pytajcie, jak to cudownie smakuje i pachnie ;-).Składniki na ciasto:400 g
mąki pszennej1 łyżeczka
cukru2 i 1/2 łyżeczki
drożdży suchych (10 g) lub 20 g
drożdży świeżych1 łyżeczka
soli85 ml
mleka60 ml
wody55 g
masła, roztopionego i przestudzonego2 duże
jajka2 ząbki
czosnku, przeciśnięte przez praskępół łyżeczki
suszonego oreganoduża szczypta suszonego
rozmarynu1 łyżka drobno posiekanej świeżej
bazyliiPonadto na nadzienie:40 g
masła, roztopionego6 ząbków
czosnku, przeciśniętego przez praskę1 łyżka drobno posiekanej świeżej
bazylii70 g startego
parmezanuMąkę pszenną wymieszać z suchymi
drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej
mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).Foremkę keksową o wymiarach 22 x 12 cm posmarować dodatkowym
masłem i oprószyć
mąką, nadmiar
mąki strzepać.Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, rozwałkować na prostokąt o wymiarach 50 x 30 cm, posmarować roztopionym
masłem, posypać równomiernie
czosnkiem,
bazylią i
parmezanem. Pokroić na 5 poprzecznych pasów (10 x 30 cm). Każdy z pasów ciasta pokroić w poprzek na 6 równych prostokątów (10 x 5 cm) i układać je na sztorc w keksówce. Powinno zostać trochę luźnego miejsca po bokach. Przykryć i zostawić w cieple do ponownego wyrośnięcia na około 45 - 60 minut.Piec w temperaturze 180ºC przez około 30 minut, do rumianego i wypieczonego koloru. Lekko przestudzić w formie, następnie wyjąć i podawać (można dodatkowo polać odrobiną roztopionego
masła, oprószyć
ziołami i
parmezanem).Metoda dla maszynistów:Wszystkie składniki umieścić w maszynie według kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche
drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ' dough '. Po skończeniu programu (1,5 h), ciasto wyjąć, krótko wyrobić. Dalej postępować według powyższego przepisu.Smacznego :-).

