Wykonanie
Lekkie i proste w przygotowaniu muffiny z dodatkami w włoskim stylu, podkreślonymi aromatem
bazylii – doskonałe zarówno na ciepłe śniadanie lub jako zimna przystawka. Szybko znikają, więc proponuję od razu zrobić podwójną porcję.Jeśli ktoś woli wersję bez
salami, można je pominąć, lub zastąpić np. niewielką ilością pokrojonego, podduszonego i odsączonego
szpinaku.

Składniki na 12 sztuk:125 g
mąki pszennej1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia1
jajko150 ml
mleka40 ml
oliwy z oliwek2 ząbki
czosnku roztarte z 1/2 łyżeczki
soli30 g
salami (6 cieniutkich plasterków)90 g
sera feta4 listki
bazylii
Mąkę przesiać z
proszkiem do pieczenia do dużej miski i odstawić.Plasterki
salami pokroić na mniejsze części.
Ser feta pokroić w kostkę, a
pomidory pokroić na małe kawałeczki.
Bazylię posiekać.
Salami wymieszać z
pomidorami i
bazylią. Dodać
fetę.
Jajko roztrzepać trzepaczką. Dodać
mleko,
oliwę i
czosnek i jeszcze raz roztrzepać. Dodać
fetę z pozostałymi dodatkami i wymieszać. Całość przelać do miski z suchymi składnikami i krótko wymieszać łyżką. Nałożyć do formy na muffiny wyłożonej papilotkami.Piec 20 minut w temperaturze 175-180 stopni C (grzałka góra-dół).

Przepis bierze udział w akcji: