ßßß
Ten mały paluszek już wybrał bułeczkę dla siebie ;)Składniki:2 łyżeczki suszonej bazylii2 1/2 szklanki mąki pszennej + 1-2 łyżki podczas wyrabiania5 1/2 łyżki margaryny/masła2/3 szklanki ciepłego mleka (nie gorące!)2 1/3 łyżeczki suchych drożdży1 całe jajko2 płaskie łyżeczki cukruszczypta soliPrzygotowanie:Do miski przesiewamy mąkę, łączymy ją z cukrem, bazylią i solą. W osobnej miseczce łączymy drożdże z ciepłym mlekiem. Wlewamy powoli do miski z mąką i dodatkami. Po czym wbijamy jedno, całe jajko, mieszamy drewnianą łyżką. Na końcu wlewamy przestudzony, roztopiony tłuszcz. Wszystko zagniatamy ręką, dosypując ewentualnie odrobinę mąki podczas wyrabiania. Ciasto winno być miękkie i odchodzić od rąk.Miskę z ciastem odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Po tym czasie z ciasta formujemy w rękach małe bułeczki. Układamy w wysmarowanej tłuszczem tortownicy w odległości około 0,5 cm od siebie (bułeczki urosną i się połączą). Odstawiamy na około 30 minut. Z podanych proporcji wychodzą dwie blaszki bazyliaczek.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni góra-dół. Pieczemy około 20-25 minut.Podajemy przestudzone np. do ulubionej, lekkiej sałatki.S macznego*przepis własny, powstał w oparciu o różne wypieki drożdżowe z domowego zeszytuPrzepis bierze udział w konkursie "Jakubiak lokalnie"link do strony książkihttps://sklep.egmont.pl/ksiazki/kuchnia/p,jakubiak-lokalnie,10893.html