ßßß
sałata lodowa,garść listków bazylii,kilka pomidorów koktajlowych,1 awokado,krewetki tygrysie,2 ząbki czosnku,1 łyżka masła,wytrawne białe wino,sok z cytryny,oliwa,natka pietruszki,cebulka dymka,sól morska, pieprz kolorowy.Sałatę porwałam na kawałki, ułożyłam na talerzu i posypałam listkami bazylii. Pomidory przekroiłam na pół i rozrzuciłam na sałacie. Awokado pokroiłam w kostkę niezbyt regularną, bo było bardzo miękkie, skropiłam sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało i podzieliłam - pół dla mnie na mój talerz z sałatą i pomidorami, pół na drugi talerz z sałatką dla Andrzeja:-)Wymieszałam oliwę z sokiem z cytryny i solą, mieszanką polałam zawartość talerzy.Krewetki wrzuciłam na patelnię z rozgrzanym masłem, podsmażałam przez chwilę, dodałam sól, pieprz, czosnek rozgnieciony przez praskę i wino. Smażyłam krewetki do czasu aż wino wyparowało, czyli około 2-3 minuty, wówczas wrzuciłam posiekaną natkę pietruszki i dymkę.Połowa krewetek wylądowała na moim, a połowa na Andrzeja sałatowym talerzu.Do tego kieliszek białego wytrawnego wina i uczta gotowa:-)