Wykonanie



Kochani czytelnicy to mój drugi przepis w konkursie " Fusion w kolorach omnomnom" organizowanym na portalu Durszlak.pl. Zapraszam Was na przepyszne spaghetti inspirowane typowym włoskim daniem "Spaghetti ai funghi porcini", którym miałam okazję, rozkoszować się podczas wakacji we Włoszech. Typowy włoski przepis zmodyfikowałam na rodzimą polską kuchnię. I tak o to powstał nie zapomniany w smaku, pełny bogatego aromatu, najlepszych
prawdziwków, zbieranych późnym latem w
polskich lasach, jak i prawdziwych podhalańskich
oscypków, przepis na najlepsze spaghetti. Szczerze polecam każdemu to danie, jest przepysznie jedwabiste i kremowe w smaku, a dodatek świeżych
ziół orzeźwia i
daje nie zapomniane wrażenia smakowe.


Składniki:- opakowanie
makaronu omnomnom spaghetti- kapelusze
suszonych prawdziwków-
wędzony boczek- 200ml
śmietany 36%- ząbek
czosnku- świeże
zioła:
bazylia,
oregano,
pietruszka,
kolendra-
sól,
pieprz-
oscypki-
oliwa z oliwek najwyższej jakości


Wykonanie:
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W rondelku gotujemy
grzyby do miękkości. W tym samym czasie na dużej patelni wlewamy 2 łyżki
oliwy z oliwek, dodajemy pokrojony w paseczki
boczek, podsmażamy. Jak ładnie się zrumieni, dodajemy przeciśnięty
czosnek, i pokrojone w paseczki
grzyby (jeden kapelusz zostawcie do udekorowania potrawy). Wszytko podsmażamy około 5 minut, dodajemy
śmietankę wraz z posiekanymi
oscypkami, doprawiamy i redukujemy sos. Dokładamy ugotowany
makaron. Wszystko razem łączymy, wykładamy na gorące talerze. Posypujemy posiekanymi
ziołami na sam wierz układamy przecięty na pół kapelusz
prawdziwka. Gotowe!Smacznego!