ßßß Cookit - przepis na Tilapia na szpinaku

Tilapia na szpinaku

nazwa

Wykonanie

składniki:
- małe filety z tilapii (2szt na osobę)
- opakowanie szpinaku
- 1/2 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka serka śmietankowego lub śmietany
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek (włoskiej)
- sok z cytryny
Wykonanie:
Rybę osuszamy ręcznikiem papierowym, solimy, skrapiamy sokiem z cytryny. Rolujemy w roladkę, spinamy wykałaczką. Tak postępujemy z każdym filetem. Układamy w naczniu żaroodpornym, wcześniej wysmarowanym masłem (niewielką ilością). Przygotowujemy szpinak.
Na rozgrzaną patelnię, wykładamy masło i oliwę, rozpuszczamy, dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę, czosnek, podsmażamy okolo 3 minuty na małym ogniu (czosnek nie może się przypalić bo będzie gorzki!). Dodajemy szpinak, mieszamy. Dusimy okolo 5 minut. Dodajemy serek i jogurt. Dusimy kolejny 3 minuty. Tak przygotowany szpinak wykłądamy na roladki z tilapi. Naczynie żaroodporne przykrywamy pokrywką lub szczelnie folią aluminiową, wstawiamy do angrznaego pieca na 15 minut. Po tymczasie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy kolejne 10 minut.
Smacznego!
Danie jest dość nisko kaloryczne, więc polecam wszystkim tym którzy są na diecie!
Polecam inne moje przepisy na ryby:
1. Owoce morza i tołpyga z mleczkiem kokosowym.
przepis TU
2. Tołpyga z puree ziemniaczano- brokułowym
przepis TU
3. Spaghetti z łososiem
przepis TU
Pozdrawiam cieplutko!
Źródło:http://smykwkuchni.blogspot.com/2014/01/tilapia-na-szpinaku.html