Wykonanie
składniki:- małe filety z tilapii (2szt na osobę)- opakowanie
szpinaku- 1/2
cebuli- 2 ząbki
czosnku- 1 łyżka
serka śmietankowego lub
śmietany- 2 łyżki
jogurtu greckiego- 1 łyżka
masła- 1 łyżka
oliwy z oliwek (włoskiej)-
sok z cytrynyWykonanie:
Rybę osuszamy ręcznikiem papierowym, solimy, skrapiamy
sokiem z cytryny. Rolujemy w roladkę, spinamy wykałaczką. Tak postępujemy z każdym filetem. Układamy w naczniu żaroodpornym, wcześniej wysmarowanym
masłem (niewielką ilością). Przygotowujemy
szpinak.Na rozgrzaną patelnię, wykładamy
masło i
oliwę, rozpuszczamy, dodajemy pokrojoną w kosteczkę
cebulę,
czosnek, podsmażamy okolo 3 minuty na małym ogniu (
czosnek nie może się przypalić bo będzie gorzki!). Dodajemy
szpinak, mieszamy. Dusimy okolo 5 minut. Dodajemy
serek i
jogurt. Dusimy kolejny 3 minuty. Tak przygotowany
szpinak wykłądamy na roladki z tilapi. Naczynie żaroodporne przykrywamy pokrywką lub szczelnie folią aluminiową, wstawiamy do angrznaego pieca na 15 minut. Po tymczasie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy kolejne 10 minut.Smacznego!Danie jest dość nisko kaloryczne, więc polecam wszystkim tym którzy są na diecie!
Polecam inne moje przepisy na
ryby:1.
Owoce morza i
tołpyga z
mleczkiem kokosowym.przepis TU2.
Tołpyga z puree ziemniaczano-
brokułowymprzepis TU3. Spaghetti z
łososiemprzepis TUPozdrawiam cieplutko!