ßßß
Składniki:mieszanka owoców morza (blanszowane oraz mrożone: małże, kalmary, krewetki koktajlowe, ośmiorniczki)4 łyżki oliwy z oliwek1 niewielka cebula2 ząbki czosnku200 ml mleczka kokosowego2 łyżeczki wiórków kokosowych2 łyżki gęstej śmietany1 łyżka masła2 łyżeczki mąkiprzyprawy: sól, pieprzzielona fasolka szparagowa (jako dodatek)Przygotowanie:Owoce morza należy rozmrozić. Po rozmrożeniu odlewamy nadmiar wody i odstawiamy na chwilę frutti di mare, gdyż ich smażenie nie zajmuje wiele czasu. Przystępujemy do robienia sosu. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Rozgrzewamy na patelni oliwę. Wrzucamy cebulkę na rozgrzany tłuszcz. W osobnym rondlu podgrzewamy mleczko kokosowe. Gdy cebulka jest zeszklona dodajemy ją do mleczka kokosowego.Nie musimy myć patelni, gdyż od razu możemy na niej przygotować zasmażkę. Ponownie rozgrzewamy patelnię, dodajemy masło, a na końcu wsypujemy mąkę, mieszamy. W ten sposób powstaje zagęstnik do sosu. Nie możemy pozwolić, by zasmażka zbytnio się zrumieniła, gdyż może przyciemnić potem jasną barwę sosu. Gdy mąka i masło połączą się, dodajemy zasmażkę do rondelka z gotującym się mleczkiem kokosowym, mieszamy całość do czasu zgęstnienia. Na koniec, gdy sos lekko wystudzi się, wzbogacamy go o wiórki kokosowe i śmietanę. Składniki te uzupełnią konsystencję i aromatyczność sosu.Na rozgrzaną patelnię wlewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilkę smażymy i dodajemy rozmrożoną mieszankę owoców morza, smażymy około 3-4 minut. Następnie usmażone frutti di mare zrzucamy na głęboki talerz i polewamy sosem kokosowym. Można udekorować posiekaną natką pietruszki. Danie bardzo dobrze smakuje z ryżem i gotowaną fasolką szparagową. Dla mnie na szybko wystarczyły wafle ryżowe. :)Smacznego!


Odwiedź mnie na Facebook'uDziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi niezmiernie miło jeżeli pozostawisz po sobie ślad, czyli komentarz.Pozdrawiam serdecznie!Basia ;)