ßßß
Składniki:25 dag mąki8 dag masła2 łyżeczki oliwyśmietana (około 2 - 3 łyżek)Farsz:1 kg szpinakucebula2 łyżeczki orzeszków pinii (nie miałam, więc dałam sezam)15 dag masłapieprz(dodałam trochę czosnku)Wykonanie:Połączyć mąkę z oliwą i masłem. Dodać tyle smietany, aby powstało elastyczne ciasto, zagniesć i schłodzić. Szpinak umyć, poszatkować. Obraną cebulę posiekać i przesmażyć na maśle. dodac szpinak, orzeszki i podsmażyć. Doprawić solą, pieprzem, ew. czosnkiem.Ciasto rozwałkować na cienki placek. Szklanką wykrawać krążki. Na każdy krążek nakładać łyżeczką nadzenie, brzegi sklejac tak, aby powstały trójkąty. Pierożki układać na blaszce przykrytej pergaminem. piec w piekarniku ok 20 minut w temperaturze 200 stopni. Podawać na gorąco (ale zmine też są pyszne).Smacznego/wydrukuj przepis/